8 Pasi in Pregatirea de Primavara a Iazului

Întreţinerea şi mentenanţa iazului, care însufleţeşte grădina casei tale, nu este atât de dificilă şi mare consumatoare de timp, dacă există o corelare a acestor activităţi cu cele 4 anotimpuri ale anului.
Lucrările de întreţinere din primăvară sunt cele mai importante. Ele au rolul de a restabili echilibrul în ecosistemul acvatic şi pregătesc heleşteul pentru un nou ciclu de viaţă.
Rezultatul efortului depus şi a timpului alocat pentru realizarea acestor activităţi, va fi o vară frumoasă încărcată cu momente de relaxare şi încântare pe malurile lacului limpede, plin de plante şi peşti sănătoşi
La începutul primăverii în ecosistemul acvatic al heleşteului au loc două procese importante, care marchează ieşirea din perioada de stagnare de peste iarnă:
- Pe măsură ce temperatura apei creşte, peştii devin tot mai activi şi încep să caute hrana.
- Concentraţia mare de nutrienţi (nitraţi, dar mai ales fosfaţi) dizolvaţi în apă, favorizează înmulţirea explozivă a algelor verzi, concomitent cu creşterea duratei de expunere a apei la radiaţiile solare. Procesul este favorizat şi de lipsa zonelor de umbră asigurate de plantele acvatice sau de cele care înconjoară iazul.
Legat de aceste procese, cei 8 pasi în pregătirea de primăvară a iazului tău, se concretizează în:
Pasul 1: Evaluarea generală a heleşteului
Priveşte iazul în ansamblu pentru a identifica posibilele deteriorări ale structurii sau a a echipamentelor tehnice şi accesoriilor, datorate anotimpului rece: crăpături ale malurilor, dizlocări, fisuri ale foliei, care permit scurgerea apei din iaz, tubulatură spartă sau cabluri întrerupte, etc.
Întocmeste o listă cu toate neregulile observate şi stabileste un plan de reparaţii sau de înlocuire a elementelor deteriorate.
Pasul 2: Curăţarea iazului
La începutul primăverii este recomandată inlocuirea parţială a apei, pentru a reduce semnificativ cantităţile de amoniac, fosfaţi şi nitraţi acumulate în apă.
Cantitatea care urmează să fie îndepărtată, variază în raport cu starea de întreţinere a iazului:
- 15 – 25 %, dacă acesta a fost pregătit corespunzător pentru iarnă
- Aproximativ 50 % din volumul total, în condiţiile prezenţei în apă a unor cantităţi mari de frunze moarte sau alte resturi vegetale.
- Secarea completă, nu este indicată decât în situaţiile în care iazul a suferit , în timpul iernii, daune majore ale structurii.
Eliminarea resturilor vegetale (frunze moarte căzute în apă, fragmente din plante acvatice, etc) şi a nămolului acumulat pe fundul bazinului, reprezintă obiectivul central al operaţiunilor de curăţare a iazului.
Fragmentele vegetale aflate în suspensie sau care plutesc pe suprafaţa apei, pot fi îndepărtate cu ajutorul unui mânciog special pentru frunze (ex. Sera Pond Leaf Net).
Fundul bazinului trebuie curăţat pentru a elimina cât mai mult mizeria acumulată peste iarnă. În caz contrar, odată cu creşterea temperaturii apei, resturile acumulate vor suferi procese de descompunere, care conduc la colmatarea iazului şi afectează starea de sănătate a florei şi faunei existente.
Pentru a neutraliza şi restul de nămol, care nu a putut fi îndepărtat mecanic, iţi recomand să foloseşti JBL SediEx Pond, Pentru Reducerea Namolului. Sub acţiunea simultană a celor două componente active (O2 şi culturi bacteriene heterotrofe), are loc mineralizarea şi reducerea efectivă a sedimentelor prezente pe fundulul iazului.
Utilizarea regulată a produsului (în special primăvara şi toamna) va asigura un mediu acvatic curat şi limpede, lipsit de poluanţi toxici care să afecteze starea de sănătate a vietuitoarelor din helesteu.
Nu îndepărta stratul de alge, care “tapetează” marginile heleşteului (cunoscut generic sub denumirea de mâzgă). El are un rol benefic pentru menţinerea echilibrului în mediul acvatic.
Cât incă apa are o adâncime redusă, fă o revizie amănunţită a malurilor, a tubulaturii şi cablurilor de alimentare ale pompei şi filtrului de apă cu care este echipat iazul. Poate că reparaţiile sunt dificile, dar e un adevărat coşmar efectuarea lor în mijlocul verii, cînd iazul ar trebuie să fie în forma sa maximă.
Nu uita să verifici şi sistemul de iluminare a iazului (în cazul în care acesta există).
Îţi sugerez să acorzi o atenţie deosebită cablurilor elecrice, care pot avea izolaţia crăpată sau sunt întrerupte, existând pericolul electrocutării peştilor sau chiar a persoanelor aflate pe mal.
Completarea iazului cu un volum de apă proaspătă, egal cu cel îndepărtat, încheie operaţiunea de curăţare a iazului.
Indiferent de sursa folosită pentru completarea volumului de apă, la finalul operaţiunii, adăugă în bazin un produs pentru condiţionarea apei (ex. JBL BiotoPond). Acesta are rolul de a elimina clorul sau cloramina şi de a neutraliza rapid ionii metalelor grele (cupru, plumb, zinc, etc), care pot fi prezenţi în apa adăugată.
Pasul 3: Revizia şi pornirea pompei de apă
Majoritatea deţinătorilor de iazuri opresc pompa de recirculare a apei la începutul iernii şi o repun în funcţiune primăvara, când temperatura apei depăşeşte 10 °C.
Înainte de a porni pompa, ar fi bine să-i faci o revizie generală, pentru a vedea dacă nu există defecţiuni ale instalaţiei electrice (care pot produce electrocutări), scurgeri de ulei sau blocaje pe circuitul apei (ce pot diminua debitul şi suprasolicită motorul). Verificaţi şi starea rotorul, dacă modelul permite vizualizarea acestei componente funcţionale.
După remedierea eventualelor defecţiuni, tot ce-ţi rămâne de făcut este să amplasezi pompa în iaz şi să o pui în funcţiune. Supraveghează-i funcţionarea timp de câteva ore, pentru a te asigura câ totul decurge normal.
Pasul 4: Verificarea şi punerea în funcţiune a filtrului de apă
Cum filtrul de apă (la fel ca şi pompa) nu a functionat în sezonul rece, primul aspect de care trebuie să te ocupi îl reprezintă curăţarea mediilor de filtrare. Bureţii de filtrare ar trebui înlocuiţi în totalitate.
Ulterior adaugă în filtru un activator biologic (ex. JBL Filter Start Pond), pentru ca acesta să funcţioneze la capacitate maximă de îndată ce a fost pornit.
După ce a fost repus in funcţiune, supravegheză procesul de filtrare timp de câteva ore, pentru a te asigura că acesta se desfăşoară normal.
Dacă, după câteva ore de funcţionare a filtrului nu se înregistrează nici o îmbunătăţire vizibilă a calitătii apei (scăderea turbidităţii, etc), înseamnă ca echipamentul nu funcţionează corespunzător. În acest caz, opreşte echipamentul şi încearcă să identifici defecţiunea. Dacă nu reuşeşti, te sfătuiesc să apelezi la un specialist. pentru remedierea problemei.
Pasul 5: Testarea calităţilor apei şi condiţionarea acesteia
După ce iazul a fost curăţat şi echipamentele tehnice puse în funcţiune, următorul pas îl reprezintă determinarea parametrilor fizico-chimici ai apei din bazin şi restabilirea valorilor optime ale acestora.
Dintre parametrii fizici ai apei este important să determini Ph-ul şi duritatea Kh. Foarte probabil aceşti parametrii (în special duritatea apei) au suferit modificări semnificative pe parcursul sezonului rece, datorită ploilor şi ninsorilor căzute în această perioadă.
Valoarea optimă a Ph-ului apei din heleşteu este între 7.2 si 7.8, iar a durităţii apei între 6 – 10dH°.
Pentru restabilirea valorii normale a acestor parametrii poţi folosi JBL StabiloPond Kh (100g pentru fiecare 1000 l apă), sau JBL StabiloPond Basis (100g pentru fiecare 1000 l apă)
Utilizarea unuia din produsele recomandate are ca rezultat crearea unui mediu acvatic cu valori stabile ale parametrilor fizici, adecvate creşterii şi dezvoltării normale a florei şi faunei din iaz.
Un parametru chimic, a cărui determinare este foarte importantă la începutul primăverii, îl reprezinta cantitatea de amoniac dizolvată în apă. Nivelul de amoniac creşte în timpul iernii, ca urmare a îngheţării suprafeţei lacului şi a scăderii cantităţii de oxigen din apă.
Dacă rezultatul determinării este mai mare decât valoarea maximă admisă (0.3 mg / litru), îţi sugerez să înlocuieşti parţial apa din heleşteu, până când nivelul amoniacului este sub limita maximă.
Este important să determini cantităţile de nitriţi şi fosfaţi dizolvaţi în apa iazului. După cum am precizat la începutul articolului, aceste substanţe sunt nutrienţi esenţiali pentru algele verzi. Prezenţa lor în concentraţii crescute, combinată cu creşterea duratei de expunere la radiaţiile solare, va determina multiplicarea excesivă a algelor (“înverzirea apei”).
Înlocuirea parţială a apei (realizată în Pasul 2) a redus substanţial concentraţia acestor molecule. Pentru a neutraliza cantităţile rămase şi pentru a preveni multiplicarea excesivă a algelor pe tot parcursul anului, poti folosi JBL PhosEx Pond Direct (50 ml / 1000 l apă).
Produsul combate prezenţa şi impiedică reapariţia tuturor speciilor de alge, prin reducerea nivelului de nutrienţi esenţiali (nitriţi, dar mai ales fosfati) ai acestora.
Majoritatea specialiştilor recomandă, dizolvarea în apa lacului a unei cantităţi limitate de sare neiodată ( 0.5 kg – 1kg sare neiodată pentru fiecare 1000 l apă), pentru prevenirea apariţiei majorităţii speciilor de paraziţi acvatici.
Iazul este curat, echipamentele tehnice funcţionează din plin iar apa are parametrii fizico-chimici în limitele admise. Acum este momentul să te ocupi de peştii şi plantele, care populează heleşteul.
Pasul 6: Evaluarea stării de sănătate a peştilor
Observă aspectul general al peştilor şi încearcă să identifici exemplarele cele mai slăbite sau care prezintă anumite semne de boală: aripioare franjurate, modificări ale coloritului solzilor sau branhiilor, , ulceraţii, hemoragii, răni, etc .
Acordă o atenţie deosebită exemplarelor izolate de restul cârdului sau care înoată în poziţii anormale.
Peştii bolnavi vor trebui izolaţi şi trataţi individual. Dacă starea generală de sănătate a tuturor exemplarelor este precară, se impune instituirea unui tratament general prin adăugarea în apa lacului a medicamentelor indicate de un medic veterinar.
Pasul 7: Demararea hrănirii regulate a peştilor din iaz
Începutul primăverii este o perioadă critică pentru peştii de apă rece.
Lipsa alimentaţiei din perioada de iarnă, determină scăderea dramatică a mecanismelor imunitare de apărare naturală a organismului. Acestea vor reveni la eficienţa maximă când temperatura apei va atinge 18 – 20°C.
Iarna, datorită temperaturii scăzute a apei, majoritatea paraziţilor şi a germenilor patogeni sunt inactivi. Încălzirea ei, la începutul primăverii, determină creşterea patogenităţii şi implicit a riscului de îmbolnăvire a peştilor.
Intervalul critic de temperatură a mediului acvatic, cu risc de maxim de îmbolnăvire, este cuprins între 6°C şi 14°C. Între aceste limite, o serie de paraziţi sau germeni patogeni (în special virusul responsabil de apariţia viremiei de primăvară a crapului) devin foarte activi şi pot declanşa adevărate epidemii.
Modalităţile de prevenţie vizează:
- Reducerea încărcăturii apei, cu paraziţi şi germeni potenţiali patogeni, prin îmbunătăţirea condiţiilor de mediu (paşii 1 – 5)
- Administrarea cât mai timpurie (imediat ce temperatura apei rămâne constantă la 8°C) a unui sortiment de hrană adecvat.
Între 8°C şi 15°C procesele de digestive ale peştilor se desfăşoară lent. Prin urmare, hrana administrată trebuie să fie bogată în energie, cu un conţinut proteic redus şi uşor digerabilă.
Peştii vor fi hrăniţi de 2 maxim 3 ori pe săptămână, cu o cantitate pe care aceştea să o consume integral. (pentru a preveni descompunerea fragmentelor alimentare în apă)
Îţi recomand să foloseşti un sortiment de hrana superpremium, special formulat pentru a acoperi cerinţele nutriţionale şi energetice ale peştilor de apă rece, în această perioadă. De exemplu:
În această perioadă, evită să îţi hrăneşti peştii din iaz cu un aliment bogat în proteine, destinat perioadei de vară (temperatura apei ≥15°C). Datorită stagnării îndelungate a alimentelor în tubul digestiv, riscul apariţiei unor afecţiuni digestive sau bacteriene este foarte ridicat.
Când temperatura apei rămâne constant peste 15°C, poţi trece la hrănirea zilnică a peştilor cu un sortiment de hrana de bază formulat pentru speciile crescute în heleşteu.
Mai multe despre alimentaţia peştilor crescuţi în iazuri ornamentale într-o postare viitoare.
Pasul 8: Evaluarea şi refacerea vegetaţiei lacului
Odată cu încălzirea apei, vine timpul să evaluezi şi să reamenajezi vegetaţia acvatică a iazului.
Plantele rezistente, care şi-au petrecut iarna afară în lac, vor fi aduse pe uscat (împreună cu ghivecele în care sunt plantate) şi examinate amănunţit. Îndepărtează toate frunzele îngălbenite şi fragmentele moarte, pentru a evita procesele de putrefacţie.
Ar fi excelent dacă ai înlocui substratul din ghiveci şi ai examina rădăcina plantelor pentru a vedea dacă nu cumva a putrezit.
Tot acum poţi să separi plantele, care sunt aglomerate şi să le replantezi în alte ghivece.
În final, fertilizează individual fiecare plantă. În acest scop poţi folosi JBL FloraPond, îngrăşământ pentru plante acvatice, prezentat sub formă de pelete mari.
Peletele sunt încărcate cu nutrienţi, minerale şi oligoelemente, în cantităţi suficiente pentru o aprovizionare de durata (aproximativ 1 an) a plantelor acvatice şi semiacvatice (dar nu şi a algelor).
După fertilizare plantele vor fi reaşezate în iaz.
Dacă ai plante acvatice de origine tropicală sau mediteraneeană, care au iernat în spaţii protejate, acestea vor fi plasate în lac doar când temperatura apei depăşeşte 15°C. În rest, celelalte operaţiuni sunt identice.
Pregătirea de primăvară a iazului din grădină pentru un nou sezon s-a încheiat. Tot ce mai ai de făcut este să te bucuri de frumuseţea lui şi să savurezi din plin momentele de relaxare petrecute pe malurile lacului.
Dacă ai nevoie de un sfat privind sănătatea peştilor sau în legătură cu produsele recomandate, nu ezita să ne contactezi telefonic la 0740592666 / 0726435883. Echipa de medici veterinari ai PetPlaza.ro îţi stă la dispoziţie pentru orice informaţie ai nevoie.
De asemenea, te rog să-mi spui care sunt subiectele care te interesează şi despre care a-i dori să primeşti informaţii detailate. Va fi o reală plăcere să-ţi pun la dispoziţie toate informaţiile solicitate.
Avem si noi un lac in curte cu crapi coi
Am dorii sa va intreb daca faceti curatare lac ( sau o diagnoza ) urmand sa gasim echipa pt efectuat actiunile propuse
Sunt un novice in ale iazurilor si cresterii pestilor ornamentali in iaz, si in perioada asta ma informez la greu pe net. Cu ajutorul vostru am inceput intradevar sa inteleg cu ce se "mananca" pestele de iaz si ce prostii am facut in ultimul timp.
Merci fain,
Mihai