Alergiile Alimentare la Caini. Simptome si Tratament
Alergiile alimentare reprezinta una dintre cele trei afectiuni alergice cu manifestari cutanate majore, care pot afecta cainele.

Celelalte doua sunt: alergia la intepatura (saliva) de purece si dermatita atopica

Hranirea cainilor tot mai mult cu alimente procesate industrial, a dus la o crestere spectaculoasa a numarului de cazuri de astfel de alergii

In sens larg, termenul de alergie alimentara, include
  • alergia alimentara propriu-zisa, care reprezinta un raspuns exagerat al sistemului imunitar al cainelui la prezenta in aliment a unei substante alergenice (proteina, cel mai frecvent, dar poate fi si un carbohidrat complex, etc).
  • Intoleranta alimentara, care reprezinta manifestarea unei sensibilitati digestive sau a incapacitatii organismului cainelui de a digera corect un aliment sau o anumita componenta a alimentului (de exemplu intoleranta la gluten) Este o reactie non-imunitara, care vizeaza doar sistemul digestiv, spre deosebire de alergie care poate afecta mai multe organe.
In practica curenta este dificil de facut o diferentiere neta intre cele doua afectiuni, intrucat manifestarile simptomatice sunt asemanatoare


Factori declansatori ai alergiilor alimentare la caine

Alergiile alimentare apar atunci cand sistemul imunitar al cainelui, identifica eronat o componenta alimentara (proteina sau carbohidrat complex) ca fiind o amenintare pentru organism si reactioneaza exagerat prin producerea masiva de anticorpi, care declanseaza procesele inflamatorii.

Pentru a declansa o reactie alergica este nevoie de contactul repetat si prelungit al organismului animal cu alergenul.

Prin urmare, alergiile alimentare apar (frecvent) la cainii care consuma timp indelungat acelasi sortiment de hrana, sau sortimente diferite dar care contin acelasi tip de carne

Alergenii (proteine sau carbohidrati complecsi) incriminati in aparitia alergiilor alimentare sunt foarte numerosi. Ei pot fi identificati in carne, oua, lapte si derivate din lapte, grau, orez, etc.

Oricare din aceste alimente, consumate ca atare sau folosite ca materie prima (la obtinerea sortimentelor de hrana procesata) pot determina aparitia manifestarilor alergice.

Într-un studiu publicat de BMC Veterinary Research, oamenii de știință au descoperit că aceste alimente sunt cel mai frecvent incriminate in aparitia alergiilor alimentare la caini:
  • Carne de vită-34%
  • Lapte si produse lactate-17%
  • Carne de pui-15% e
  • Grâu-13%
  • Soia-6%
  • Carne de miel-5%
  • Porumb-4%
  • Ouă-4%
  • Carne de porc-2%
  • Carne de pește-2%
  • Orez-2%
Dupa cum se poate vedea, alimentele implicate cel mai frecvent in aparitia acestei afectiuni la caine, (2/3 din totalul cazurilor studiate), sunt carnea de vita sau de pui, laptele si produsele lactate, graul si produsele de panificatie.

Mai rar au fost inregistrate alergii alimentare la cainii hraniti cu alimente pe baza carne de miel, porc, peste sau care includ porumb, orez.

Aditivii si conservantii alimentari nu sunt considerati ca fiind cauze frecvente ale aparitiei acestei afectiuni la caine.

Alergia alimentara poate sa apara la orice varsta, dar cel mai frecvent este diagnosticata la caini cu varsta cuprinsa intre 2 ani si 10 ani

Chiar daca nu exista studii extinse care sa demonstreze o anumita predispozitie legata de rasa, alergiile alimentare sunt foarte frecvent diagnosticate la caini din varietatile:
  • Golden Retriever
  • Bulldog Francez
  • Bulldog Englez
  • Teckel
  • Westie (West Highland White Terriers)
  • Ciobanesc German
  • Dalmatian
  • Boxer
  • Shar Pei
  • Pitbull
  • Pug
  • Cocker spaniol sau american
  • Shih Tzu
  • Yorkshire
Spre deosebire de alergii, manifestarile de intoleranta alimentara apar inca de la primul contact al organismului factorul declansator.

Dupa cum amintit, intoleranta alimentara este un raspuns non-imunitar si este rezultatul incapacitatii organismului cainelui de a digera o anumita componenta alimentara.

Aceasta incapacitate se datoreaza (de cele mai multe ori) lipsei unei enzime digestive. De exemplu, multi caini prezinta intoleranta la lactoza, datorita lipsei lactazei (enzima responsabila de digestia lactozei)


Manifestarile (simptomele) alergiilor alimentare la caini

Cainii cu alergii alimentare se confrunta cu probleme ale pielii cum ar fi: prurit (senzatia de mancarime excesiva), iritatii, hot-spot, eruptii cutanate, descuamari, cruste si caderea excesiva a parului.

Manifestarile cutanate pot fi uneori insotite de tulburari digestive (varsaturi, diaree) sau de tulburari mai putin specifice cu ar fi: hiperactivitatea, scaderea in greutate, lipsa de energie sau chiar o crestere a agresivitatii.

Cel mai frecvent simptomele alergiei alimentare apar intr-un interval de 6 maxim 24 ore de la contactul cainelui cu alergenul si sunt rezultatul proceselor inflamatorii decansate de acesta.

Pruritul (senzatia de mancarime excesiva a pielii)

Pruritul anal constant, de intensitate mare, este considerat ca fiind un simptom caracteristic alergiei alimentare.

Senzatia de mancarime a pielii poate evolua localizat si in alte zone ale corpului cum ar fi: la nivelul fetei si buzelor (cel mai frecvent), urechilor, al axilelor, inghinal si in regiunea terminala a membrelor ( labute ), sau se poate manifesta generalizat.

Otite externe recurente

Un alt simptom asociat frecvent alergiilor alimentare il constitue aparitia repetata a otitele bilaterale eritematoase.

Exista situatii in care otita externa bilaterala recidivanta constituie singura manifestare clinica a acestei alergii.

Leziuni cutanate (primare si secundare) intalnite in alergiile alimentare

Leziunile cutanate primare sunt reprezentate de eruptii eritematoase cu aparitia de papule, urticarie si edeme cutanate.

Acestea pot fi localizate predominant in aceleasi zone ca si in cazul pruritului sau, la fel, se pot generaliza.

Leziunile datorate gratajului (scarpinatului) sunt un simptom obișnuit al alergiilor alimentare la caini, manifestându-se în până la 80% din cazuri

Inflamația cronică din alergia alimentară și traumatismele pielii cauzate de prurit pot duce la infecții ale pielii.

Lingerea constantă a labelor poate duce, de asemenea, la infecții secundare ale pielii și la creșterea excesivă a infecțiilor fungice (malasezioza)

Evolutia bolii conduce la aparitia leziunilor secundare, respectiv la aparitia zonelor cu hiperpigmentatie, lichenificare si tulburari cheratoseboreice.

Afectiunea initiala se poate complica prin aparitia foliculutelor, a dermatitelor malaseziene, dermatitelor piotraumatice, pododermatitelor sau a furunculozei perianala.


Diagnosticarea alergiilor alimentare la caine

Simptomele mentionate anterior nu sunt specifice doar alergiilor alimentare. Ele pot sa apara si in cazul altor afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopica, dermatita alergica la intepatura de purice, malasezioza, unele infectii bacteriene sau parazitare ( raia sarcoptica ).

Este de competenta medicului veterinar sa stabileasca diagnosticul corect.

Manifestarile care ar trebui sa va conduca la prezumtia ca animalul de companie are o alergie alimentara sunt:
  • Pruritul anal intens si de durata. (cainele se trage cu partea dorsala pe covor)
  • Frecarea fetei de covor sau alte suprafete.
  • Cainele se scarpina frecvent si o perioada lunga de timp
  • Linsul insistent sau chiar muscarea pana la automutilare, a segmentelor terminale ale membrelor.
  • Aparitia leziunilor cutanate mentionate anterior.
  • Otita externa bilaterala eritematoasa cu caracter recidivant.
  • Aparitia pododermatitelor sau a piodermitelor secundare.
Modalitatea cea mai precisa de diagnosticare a alergiilor alimentare la caine, o constituie asa numita dieta de eliminare.

Dieta de eliminare consta in hranirea cainelui, timp de 8 pana la 12 saptamani, cu un aliment hipoalergenic care sa nu contina nici unul din ingredientele pe care animalul le-a consumat anterior.

Pentru ca rezultatele obtinute sa fie cele reale, pe tot parcursul acestei perioade, cainele nu trebuie sa primeasca orice alt tip de mancare (inclusiv recompense, vitamine, suplimente sau medicamente antiparazitare)

Daca manifestarile alergice se remit in perioada dietei de eliminare, urmatorul pas il reprezinta reintroducerea in alimentatia cainelui a hranei suspectate, timp de 1 saptamana.

Daca simptomele alergiei alimentare dispar in perioada dietei de eliminare si reapar cand este hranit din nou cu alimentul suspectat, cainele tau sufera cu certitudine de o alergie alimentara.

Alergiile alimentare pot fi diagnosticate si prin analize ale sangelui (teste IgE serice), dar exista dovezi care demonstreaza ca acestea nu sunt la fel de eficiente precum dieta de eliminare.


Tratamentul alergiilor alimentare la caine

Nu exista remedii pentru tratarea alergiilor alimentare la caine.

Singura modalitate concreta de a mentine sub control manifestarile alergice, il reprezinta eliminarea completa din hrana cainelui a alimentului alergen.

In momentul de fata, exista mai multe diete hipoalergenice cu care poate fi hranit cainele pe tot parcursul vietii.

Exista 3 tipuri de diete hipoalergenice:
Unele sortimente de hrana din petshopuri, chiar daca afirma ca sunt monoproteice, sau cu un numar limitat de ingrediente, folosirea lor ca hrana zilnica pentru caini cu alergii alimentare prezinta unele riscuri, legate mai ales de faptul ca, spre deosebire de dietele veterinare, ele nu sunt fabricate sub protocoale stricte de siguranta, care sa previna contaminarea incrucisata cu alte tipuri de ingrediente.

Complicatiile secundare precum malasezioza, dermatitele bacteriene, otitele externe vor fi tratate anterior instituirii dietei de elimimare sau in timpul acesteia.

Leziunile cutanate locale vor fi tratate cu ajutorul sampoanelor dermatologice.

Tratamentul pe cale generala cu antibiotice si / sau corticosteroizi este rar recomandat (doar in cazuri severe, pentru atenuarea simptomelor sau prevenirea aparitiei infectiilor secundare)

Cainii cu alergii alimentare la o anumita proteina, pot dezvolta oricand o reactie alergica la un aliment nou (altul decat cel initial).

De asemenea acesti caini sunt predispusi si la alergii de alta natura (de exemplu la saliva de purece, acarieni, praf sau polen, etc)

Daca credeti ca animalul dumneavoastra de companie sufera de o alergie alimentara, discutati acest lucru cu medicul veterinar, care va poate ajuta cainele sa-si reia viata sanatoasa si confortabila pe care o avea inainte.

Petplaza.ro are in oferta o gama larga de diete veterinare hipoalergenice, provenind de la branduri de renume si a caror calitate deosebita le recomanda ca fiind cele mai bune pentru sanatatea si bunastarea cainelui.

Pana atunci, ca intotdeauna, pentru recomandari sau un sfat legat de animalul de companie, nu ezita sa ne contactezi telefonic: 0740592666, Whatsapp sau mail: contact@petplaza.ro.

Suntem aici pentru a-ti oferi intreg suportul de care ai nevoie.