15 Motive Pentru a Alege Un Cobai ca Animal de Companie

Pentru cei care îşi doresc un animal de companie, dar stilul de viaţă nu le permite să se ocupe de un câine sau o pisică, Porcuşorul de Guineea reprezintă alegerea (sau alternativa) ideală.

Caracterul jucăuş, prietenos şi lipsit de agresivitate al acestui rozator simpatic îl transformă în companionul perfect al familiilor cu copii. De altfel, pentru mulţi dintre ei, cobaiul este primul lor prieten patruped.

Motivele pentru care Porcuşorul de Guineea este atât de apreciat, ca animal de companie, pot fi sintetizate astfel:

Sunt animale de companie uşor de întreţinut

Cobaii au nevoie de condiţii minime de confort:

  • O cuşcă spaţioasă (0.5 mp – 0.7 mp / exemplar, >1mp pentru 2 cobai) dotată cu câteva accesorii: un cuib sau căsuţă, adăpătoare, bol de hrană, iesle pentru alimentele fibroase, jucării, etc.
  • Temperatura optimă de întreţinere este între 18°C - 26°C, iar umiditatea aerului între 40 – 70 %. Prin urmare, sunt valori obisnuite pentru majoritatea spaţiilor locuite de oameni.

Alimentaţia porcuşorului de Guineea nu ridică probleme deosebite. Magazinele de specialitate (pet shop-uri) dispun de o gamă variată de alimente de bază, fân, recompense şi suplimente destinate acestor animale de companie.

Tot ce trebuie să faci este să te asiguri că are fân şi apă proaspătă la discreţie, iar odată sau de două ori pe zi să-i administrezi 50 – 150 g aliment de bază.

Important ! alege un sortiment de hrană completă special formulat pentru porcuşori de Guineea, care este obligatoriu suplimentat cu Vitamina C. Cobaiul este printre puţinele mamifere, care nu pot sintetiza vitamina C depinzând în totalitate de aportul alimentar al acesteia. (doza zilnică necesară: 10 – 30 mg Vitamina C ).

Majoritatea cobailor, crescuţi ca animale de companie, nu necesită perierea şi toaletarea frecventă a blăniţei. Prin urmare, nici timpul alocat unor astfel de operaţiuni nu are un inpact vizibil asupra programului tău zilnic.

Evident, daca deţii un exemplar de expoziţie sau cu păr lung, aceste acţiuni devin obligatorii şi consumatoare de timp.

Singura manoperă obligatorie de toaletare a cobailor rămâne scurtarea regulată a ghearelor acestora.

Întreţinerea spaţiului destinat porcuşorului de Guineea implică îndepărtarea zilnică a porţiunilor din substrat impregnate cu dejecţii, iar odată pe săptămână schimbarea integrală a substratului, urmată de igienizarea cuştii şi a accesoriilor.

Au o rezistenţă crescută la îmbolnăviri

Daca sunt hrăniţi şi ingrijiţi corespunzător, cobaii se dovedesc a fi animale de companie robuste şi rezistente la îmbolnăviri.

Este adevărat că sunt predispuşi la a dezvolta o serie de afecţiuni specifice, cum ar fi: avitaminozele (în special avitaminoza C), pododermatitele (datorate, mai ales, substratului umed), afecţiunile dentare sau renale, dar aceste probleme pot fi prevenite, în mare măsură, printr-o alimentaţie echilibrată şi o igienă adecvată a spaţiului de viaţă.

Combinate cu vizite regulate la medicul veterinar, aceste acţiuni se dovedesc a fi suficiente pentru a menţine animalul de companie într-o stare de sănătate perfectă.

Se ataşează cu uşurinţă de oameni

Porcuşorii de Guineea au o abilitate deosebită în a stabili rapid o legătură afectivă cu deţinătorii lor. Te vor recunoaste când te apropii de cuşcă şi te vor intâmpina cu manifestări zgomotoase de prietenie.

Le place să fie mângâiaţi sau ţinuţi în braţe, iar când se simt bine, emit o serie de sunete asemănătoare cu torsul pisicilor.

15 Motive Pentru a Alege Un Cobai ca Animal de CompaniePorcusorii de Guineea sunt alegerea ideală pentru primul animal de companie al copiilor

Caracterul blând, aproape complet lipsit de agresivitate, combinat cu cerinţele minime legate de hrănire şi intreţinere, fac ca porcuşorul de Guineea să fie alegerea perfectă pentru primul animal de companie al copiilor.

Aceste animăluţe simpatice sunt un tovarăş de joacă, distractic si prietenos, al copiilor mai mari de 6 ani. Totodată, vor contribui la stimularea şi dezvoltarea simţului responsabilităţii la copii.

Un animal de companie va fi întotdeauna o modalitate optimă de a invăţa copii ce este permis sau nu şi care este impactul asupra celorlalţi al deciziilor luate. În acest fel, copilul tău va ajunge să respecte viaţa în toate formele ei de manifestare.

Seniorii sau persoanele singure vor găsi în porcuşorul de Guineea un companion agreabil, capabil să le ofere momente de încântare şi relaxare

Cobaii nu sunt animale de companie potrivite doar pentru copii. Caracterul jucăuş, plin de viaţă, robusteţea lor şi cerinţele minime privind condiţiile de intreţinere sau alimentaţie, îi fac potriviţi, ca animale de companie, pentru adulţi singuri sau cu timp liber limitat, precum şi pentru persoanele în vârstă.

Vei fi uimit să vezi cum acest mic rozător poate învigora spiritul şi aduce bucurie în viaţa unui vârstnic

Costuri de întreţinere reduse

Cu excepţia unei investiţii iniţiale pentru achiziţia unei cuşti spaţioase şi a accesoriilor, cheltuielile lunare legate de hrănirea şi întreţinerea porcuşorilor de Guineea sunt mici şi nu-ţi vor afecta în mod deosebit bugetul.

În medie, sumele alocate lunar pentru hrana cobaiului (aliment de bază, fibroase, recompense) şi substrat (rumeguş, etc ) nu depăşesc 50 – 75 lei.

15 Motive Pentru a Alege Un Cobai ca Animal de CompanieFiecare porcuşor de Guineea este unic prin personalitate si modul in care interacţioneaza cu tine

Unii sunt timizi si liniştiţi, alţii vioi, activi si foarte curioşi. Majoritatea acceptă cu plăcere să fie luaţi în braţe şi mângâiaţi. Există insă şi exemplare reticente, care preferă mângâierile fără să fie scoşi din mediul lor familiar (cuşca).

Insă oricare ar fi caracterul lor, interacţiunea cu acest animal de companie este întotdeauna captivantă, relaxantă şi plină de momente amuzante.

În consecinţă, când iţi vei alege companionul asigură-te că personalitatea acestuia este conformă cu aşteptările tale.

Speranţa de viaţă a cobailor este mai mare

În timp ce hamsterii, gherbilii sau alte rozătoare (crescute ca animale de companie) trăiesc 1 sau 2 ani, durata medie de viaţă a porcuşorilor de Guineea este cuprinsă între 5 şi 7 ani.

Astfel, acest companion îţi va însoţi copilul o perioadă relativ lungă de timp, până la o vârstă când dispariţia (din cauze naturale) porcuşorului va putea fi explicată şi acceptată mai uşor.

Alte motive care fac din porcuşorul de Guineea, un excelent animal de companie:

  • Au un aspect atrăgător, cu blaniţa viu colorată.
  • Sunt o prezenţă agreabilă şi tonică, care-ţi înseninează ziua.
  • Nu ocupă un spaţiu mare în casă / apartament. Chiar daca au nevoie de o cuşcă spatioasă, totuşi dimensiunile acesteia nu ridică probleme legate de amplasarea ei în casă.
  • Cobaii lasaţi liberi în casă, rareori vor roade mobilierul, cablurile sau alte obiecte.
  • Singurele momente când porcuşorul de Guineea poate fi agresiv sunt cele când se simte în pericol iminent. În rest sunt animale pasive, fără reacţii agresive.
  • Sunt animale indoor, nefiind nevoie să fie plimbaţi zilnic, cum este în cazul câinilor.
  • Nu au nevoie de jucării sau accesorii scumpe.

Porcuşorii de Guineea sunt animale de companie incredibil de afectoase şi drăgălaşe, care pot să-ţi ofere momente de interacţiune pline de relaxare şi amuzament. Toate acestea cu o singură condiţie: să fie cazate, hrănite şi ingrijite în concordanţă cu cerintele specifice.

Pentru orice informatii suplimentare despre animalul tau de companie sau diferite produse, contacteaza-ne la tel.0740592666 / 0726435883 sau prin formularul de contact. Vom fi bucuroşi să te putem ajuta. Echipa de medici veterinari ai PetPlaza.ro iti sta la dispozitie.

Nu uita! Pentru orice intrebare ai, avem un raspuns !