Uleiul de Somon - 9 Beneficii Esentiale Pentru Sanatatea Cainelui
Uleiul de somon pentru caini.

Zi de zi tot mai multi proprietari ajung sa descopere beneficiile uimitoare ale suplimentarii alimentatiei cainilor cu ulei de somon.

Uleiul de somon este un supliment alimentar, care furnizeaza cainelui cantitati importante de acizi grasi esentiali, cunoscuti mai frecvent sub denumirea de acizi Omega -3 si Omega -6

Pe parcursul acestui articol vom prezenta ce sunt acizii grasi esentiali, si care sunt beneficiile suplimentarii cu ulei de somon a ratiei alimentare zilnice a cainilor.

Vom discuta despre dozele zilnice recomandate, dar si despre contraindicatii si efectele nedorite ale supradozarii acestui supliment alimentar

Intr-o postare separata, ne vom referi la criterile, care definesc un ulei de somon de calitate, modalitati de pastrare si cateva recomandari de produse.


Acizii grasi esentiali si rolul lor in mentinerea starii generale de sanatate a cainilor

Acizii grasi esentiali sunt acizi grasi de tip polinesaturat, care fac parte din categoria asa numitelor grasimi benefice (functionale)

Se numesc esentiali pentru ca organismul cainelui nu are capacitatea de a-i sintetiza (sau are o capacitate limitata) si, prin urmare este necesar aportul lor prin intermediul hranei zilnice

Exista 2 categorii de acizi grasi esentiali si anume Omega-3 si Omega-6 (cifra se refera la pozitia primei legaturi duble C=C,, pe lungimea lantului de C)

Acizii Omega-3 si Omega-6 sunt indispensabili pentru desfasurarea normala a unui numar mare de procese din organismul cainelui:
  • Formarea si mentinerea integritatii membranelor celulare
  • Dezvoltarea si functionarea normala a creierului si a sistemului nervos (central si periferic) al cainelui
  • Desfasurarea normala a activitatii glandei tiroide si suprarenale
  • Acizii grasi esentiali sunt precursori pentru sinteza unui numar mare de hormoni importanti
  • Reglarea tensiunii arteriale, a functiei hepatice si a raspunsurilor imune si inflamatorii
  • Reglarea proceselor de coagulare a sangelui. In timp ce Omega-6 stimuleaza formarea cheagurilor de sange, Omega-3 reduce coagularea
  • Acesti acizi grasi sunt esentiali pentru transportul in sange a colesterolului, dar si pentru metabolizarea (descompunerea) acestuia.
  • Si nu in ultimul rand, acesti acizi sunt deosebit de importanti pentru mentinerea sanatatii pielii si pentru o blana lucioasa, stralucitoare.
Intrucat cei cei doi acizi grasi esentiali au de cele mai multe ori efecte opuse, este important sa existe un aport echilibrat Omega-3 : Omega-6, in alimentatia zilnica a cainelui.

Valoarea optima pentru caine a acestui aport, urmeaza sa fie prezentata in capitolul Doze Recomandate.

Concluzia acestui capitol, poate fi rezumata intr-o singura fraza:

Daca vrei ca animalul tau de companie sa aiba o viata lunga si sanatoasa, suplimenteaza-i alimentatia zilnica cu ulei de somon.

Uleiul de somon ca sursa de acizi Omega-3 si Omega-6 pentru caine

Uleiul de somon reprezinta, pentru caine, cea mai importanta sursa de acizi grasi esentiali, in special cei Omega-3 cu lant lung (EPA si DHA)

Sub denumirea de acizi grasi esentiali Omega-3 sunt inclusi 3 acizi si anume
  • Acidul Alpha Lipoic (ALA), acid esential cu lant scurt. Este de fapt un precursor din care se sintetizeaza in organism, acizii grasi Omega-3 cu lant lung.
  • Acidul DHA (acidul docosahexaenoic) cu rol important in mentinerea vederii si a functionalitatii normale a creierului. Este de asemenea vital pentru sanatatea inimii. DHA este extrem de important pentru dezvoltarea sanatoasa a ochilor si creierului la fetusi si puii de catel nou nascuti.
  • Acid EPA (Acid Eicosapentaenoic) vital pentru menținerea funcției cerebrale normale pe tot parcursul vieții cainelui. Acest acid se găseste din abundență în membranele celulare ale neuronilor unde mentine integritatea si functionalitatea acestora și faciliteaza comunicarea dintre neuroni.
Cainele are nevoie de toti acizii Omega-3 si Omega-6, pentru o viata lunga si sanatoasa

Daca alimentatia normala (bazata pe carne) ii furnizeaza animalului cantitati suficiente de acizi Omega-6, aportul de Omega-3 (prin intermediul hranei) este de cele mai multe ori insuficient.

Rezulta un dezechilibru intre cei doi nutrienti, care se rasfrange negativ asupra starii generale de sanatate.

Acidul Omega-3 cu lant scurt (ALA) provine din surse vegetale (seminte de in, porumb, etc).

Acizii EPA si DHA (Omega-3 cu lant lung) se gasesc din abundenta in organismul vietuitoarelor marine (krill, pesti marini, etc)

Sinteza acizilor Omega-3 cu lant lung (EPA, DHA) pornind de la ALA, se desfasoara ineficient in organismul cainelui.

Din acest motiv, suplimentarea dietei zilnice a cainelui cu doza recomandata de Brit Care ulei de somon (krill sau peste), reechilibreaza balanta Omega-3 : Omega-6, cu efecte benefice si evidente asupra starii generale, a tonusului fizic si cognitiv.

Simptome ale deficitului de acizi grasi esentiali la caine

Utilizarea regulata a uleiului de somon in alimentatia cainelui, poate preveni aparitia unui numar mare de afectiuni (cardiace, hepatice, cutanate, renale, neurologice, etc)

Exista insa o serie de simptome, care arata ca prietenul tau patruped ar avea nevoie de ulei de somon, pentru o problema de sanatate cu care se confrunta deja.

Cel mai evident semn este pielea uscata, descuamata si o blana terna, cu un par fragil lipsit de luciu si stralucire

Alte simptome ar fi:
  • articulatii rigide
  • accese recurente de diaree
  • momente in care animalul pare dezorientat sau confuz (la varste mai inaintate)
In concluzie, daca cainele tau, sufera de dermatita atopica, dermatite, alergii,artrita, boli gastrointestinale inflamatorii,afectiuni cardiace, hepatice, diferite forme de cancer, sau boli neurologice, administrarea zilnica de suplimente pe baza de ulei de somon (ulei de peste, sau krill), contribuie in mod esentiali la atenuarea simptomelor si imbunatatirea calitatii vietii animalului.

Chiar daca, prietenul patruped nu se lupta cu o afectiune (cronica sau acuta), hranirea lui cu ulei de somon il ajuta sa ramana sanatos pe tot parcursul vietii

Beneficiile suplimentarii cu ulei de somon a dietei zilnice a cainilor

Inainte de toate trebuie precizate doua aspecte importante:

Folositi intotdeauna suplimente pe baza de ulei de peste, destinate animalelor si nu consumului uman.

Omul are nevoie de acizi grasi esentiali Omega-3 (in special) si Omega-6 in cantitati si rapoarte diferite comparativ cu cainele.

Totodata, majoritatea sortimentelor de ulei de somon pentru uz uman sunt aromatizate, in timp ce animalele prefera gustul pestelui.

Un alt aspect important il reprezinta doza administrata, in cazul cainilor care sufera de anumite afectiuni. De exemplu, un caine care sufera de cancer are nevoie de o doza mai mare de ulei de somon, decat cel care sufera de artrita.

Prin urmare, in astfel de situatii, este recomandata o discutie cu medicul veterinar pentru stabilirea dozei zilnice

Hranirea regulata a cainelui cu ulei de somon, imbunatateste semnificativ calitatea vietii acestuia.

Sa vedem cum

1. Uleiul de somon pentru caini mentine sanatatea si intareste rolul de bariera protectoare al pielii

O piele uscata, descuamata si / sau usor iritabila este principalul motiv pentru care detinatorii cainilor incep sa le administreze acestora ulei de somon

Acizii Omega-3 cu lant lung (EPA si DHA) intervin direct si activ in mentinerea sanatatii si integritatii pielii.

DHA este o componenta structurala importanta a membranei celulelor din piele. Rolul ei esential este de a mentine integritatea si functionarea normala a acestuia.

O membrana celulara integra si perfect functionala inseamna o piele sanatoasa, moale, supla, hidratata si elastica

EPA stimuleaza secretia naturala de uleiuri, care lubrefiaza si formeaza stratul protector hidrolipidic de la suprafata pielii. Totodata, actioneaza in directia mentinerii nivelul optim de hidratare, previne hipercheratinizarea foliculilor de par si imbatranirea prematura a pielii.

Prin urmare, hranirea cainelui cu ulei de somon atenuaza (sau vindeca) iritatiile pielii si reduce semnificativ pruritul (senzatia de mancarime excesiva) cauzate de alergii, eczeme, dermatite de orice natura.

Practic, suplimentele alimentare cu ulei de somon, sunt un adjuvant important in tratamentul aproape al tuturor afectiuni ale pielii intalnite la caine.

In timp ce majoritatea tratamentelor dermatologice actioneaza limitat si punctual asupra leziunilor cutanate, acizii Omega-3 (DHA si EPA) actioneaza la nivel structural pentru refacerea structurilor celulare deteriorate, restabilirea secretiilor naturale de uleiuri si al nivelului optim de hidratare al pielii

De aceea uleiul de somon ar trebui sa fie nelipsit din alimentatia cainilor cu alergii cutanate, dermatita atopica, piodermite, dermatite fungice, etc

Un astfel de supliment alimentar, ar trebuii sa fie o componenta permanenta (ca masura preventiva) a ratiei zilnice a cainilor cu piele sensibila, usor iritabila, sau predispusi la alergii si dermatite atopice, ca masura preventiva.

Cateva din rasele de caini pentru care uleiul de somon este un “MUST HAVE”, in prevenirea aparitiei alergiilor sau a afectiunilor cutanate
  • Golden Retriever
  • Jack Russel
  • Westie
  • Bulldog Francez sau Englez
  • Yorkshire
  • Bichoni

2. Uleiul de somon imbunatateste semnificativ calitatea si aspectul general al blanii cainilor

Cainii care au o alimentatie dezechilibrata (cu un aport redus de Omega-3), au in general o blana terna, lipsita de stralucire, cu firul de par aspru, friabil sau cu varfurile despicate.

Hranirea cainelui cu ulei de somon ajuta la imbunatatirea rapida si vizibila a calitatilor blanii.

In esenta, acizii grasi Omega-3, hidrateaza intens firul de par si actioneaza din interior la refacerea structurilor deteriorate ale acestuia

Rezultatul il constituie o blana moale, lucioasa si stralucitoare.

Totodata, EPA si DHA, previn aparitia fenomenului de naparlire excesiva a cainelui

3. Acizii Omega-3 (EPA si DHA) stimuleaza dezvoltarea fizica si cognitiva a puilor de catel

Hranirea puilor de catel cu ulei de somon in primul an de viata (incepand de la varsta de 8 saptamani) stimuleaza cresterea si dezvoltarea sanatoasa a acestora

Acizii Omega-3 (EPA si DHA) stimuleaza cresterea si dezvoltarea masei musculare, dezvoltarea vederii si a sistemului nervos central (creier) si periferic

De asemenea, uleiul de somon stimuleaza dezvoltarea si mentinerea functiei cognitive a cainelui. Acest aspect este valabil pentru toate stadiile de viata, dar este foarte important pentru catelusi, deoarece DHA are un rol deosebit de important in dezvoltarea creierului.

Studiile efectuate demonstreaza ca hranirea regulata catelusilor cu ulei de somon, creste capacitatea acestora de a invata si pastra o perioada indelungata noi abilitati, comparativ cu puii a caror alimentatie nu a fost completata cu acest supliment.

Uleiul de somon stimuleaza dezvoltarea si intareste sistemul imunitar al puilor de catel, cu efecte pe termen lung in mentinerea starii de sanatate, in prevenirea aparitiei bolilor alergice sau de alta natura

4. Uleiul de somon mentine sanatatea inimii si desfasurarea normala a activitatii cardiovasculare

Acizii grasi Omega-3 cu lant lung sunt nutrienti esentiali pentru mentinerea unei inim sanatoase si a unei activitati cardiace normale atat la om cat si la animalele de companie

S-a descoperit ca uleiul de somon
  • reduce riscul aparitiei aritmiilor cardiace
  • scade usor vascozitatea sangelui. Astfel reduce si mentine la un nivel normal tensiunea arteriala a cainelui
  • reduce nivelul de trigliceride din organism si astfel previne aparitia bolilor cardiovasculare, dar si a pancreatitelor, bolilor inflamatorii intestinale, etc..
  • actioneaza ca anticoagulant si poate preveni formarea chagurilor de sange in vasele sanguine
Uleiul de somon este frecvent recomandat, ca masura preventiva, pentru caini din rasele predispuse la a dezvolta afectiuni cardiace (Cavalier King Charles spaniel, Boston Terrier, Pincher, Doberman, Marele Danez, Fox Terrier, Pinscher, Bichon, Schnauzer pitic, Pekingese, s.a)

5. Uleiul de somon stimuleaza dezvoltarea creierului, imbunatateste activitatea cerebrala si functia cognitiva a cainelui, pe toata durate vietii

Dupa cum am mentionat intr-un capitol anterior acizii Omega-3 stimuleaza dezvoltarea creierului si a sistemului nervos la puii de catel, precum si la mentinerea in limite normale a functiei cognitive chiar si la varste inaintate.

DHA poate atenua semnificativ efectele disfunctiei cognitive (similar cu dementa senila la om), de care sufera o mare parte din cainii varstnici.

Studiile au aratat ca administrarea de ulei de somon la cainii varstnici, care sufera de disfunctie cognitiva, a imbunatatit capacitatea acestora de a-si recunoaste familia, a redus episoadele de dezorientare si manifestarile datorate ticurilor nervoase.

Cainii care sufera de anxietate de separare, devin mai calmi si mai putin anxiosi la scurt timp dupa ce alimentatia lor a fost suplimentata cu acizi Omega-3

6. Omega-3 (EPA si DHA) previn aparitia artritei, atenuaza simptomele acestei afectiuni si au o contributie importanta la mentinerea functionalitatii normale a articulatiilor

Acizii Omega 3 joaca un rol important in mentinerea sub control a proceselor inflamatorii din organismul cainelui.

Inflamatia este un raspuns imun al organismul la un traumatism, dureaza de obicei cateva zile si este, in mod normal, benefica pentru vindecare.

Exista insa situatii cand raspunsul inflamator este exagerat si devine el insusi cauza a bolii. Asa se intampla si in cazul artritelor.

Uleiul de somon are un efect antiinflamator, si ajuta organismul cainelui sa mentina sub control acest proces, prin scaderea productiei de prostaglandine (substante care initiaza inflamatiile)

Acidul Eicosapentaenoic (EPA) exercita un rol protector asupra tesutului cartilaginos, care captuseste articulatiile, prin atenuarea efectelor unor enzime, aparute in timpul procesului inflamator

Uleiul de somon reduce rigiditatea articulatiilor si atenuaza durerea, prin reducerea inflamatiilori asociate cu artrita

Astfel imbunateste mult mobilitatea cainelui si capacitatea acestuia de a se deplasa fara dureri. De asemenea, el se poate aseza sau intinde confortabil

Hranirea regulata a cainilor sanatosi cu ulei de peste, contribuie la mentinerea functionalitatii normale a articulatiilor si poate preveni aparitia artritelor reumatoide.

Acest aspect este foarte important, mai ales in cazul cainilor de talie mare, sau varstnici (seniori) al caror articulatii sunt foarte frecvent suprasolicitate.

De asemenea, acizii Omega-3 atenuaza si simptomele bolilor intestinale inflamatorii.

7. Uleiul de somon este un adjuvant important in tratamentul afectiunilor renale intalnite la caine

Daca cainele tau sufera de o afectiune renala, uleiul de somon este unul din suplimentele care pot contribui la tratarea acesteia.

Acizii Omega-3 (EPA si DHA):
  • exercita o actiune antiinflamatoare, prin reducerea productiei de prostaglandine, care afecteaza rinichii
  • reduce proteinuria (pierderea de proteine prin urina),
  • contribuie la reglarea mictiunii si la reducerea frecventei acestora la cainii suferinzi

8. Acizii Omega-3 (DHA si EPA) contribuie la dezvoltarea si intarirea sistemului imunitar al cainelui

Uleiul de somon stimuleaza dezvoltarea si intareste sistemul imunitar al cainilor (indiferent de varsta) cu efecte pe termen lung in mentinerea starii de sanatate, in prevenirea aparitiei bolilor alergice sau de alta natura

De asemenea, acizii Omega-3 impiedica aparitia raspunsurilor imunitare exagerate si astfel contribuie la prevenirea aparitiei reactiilor alergice si a bolilpr autoimune.

9. Uleiul de somon reduce riscul aparitiei cancerului la caini

Suplimentarea dietei zilnice a cainelui cu ulei de somon reduce riscul aparitiei mai multor tipuri de cancere.

Acest efect este mult imbunatatit daca este asociat si cu asigurarea unei alimentatii cat mai apropiate biologic de cea naturala a cainelui.

Daca insa cainele tau sufera deja de aceasta boala, hranirea lui cu ulei de somon, ii poate creste durata de viata dar si sa imbunatateasca calitatea acesteia.

Este dovedit ca acizii Omega-3 (EPA si DHA) incetinesc cresterea si diseminarea in organism a celulelor canceroase

De asemenea, pot preveni aparitia cahexiei (pierderea masei mulsculare si tonusului) datorate evolutiei acestei boli.

10. Alaturi de o dieta hipocalorica si activitatea fizica imbunatatita, uleiul de somon ajuta la reducerea si mentinerea in limite normale a greutatii corporale in cazul cainilor obezi sau supraponderali

Introducerea uleiului de somon in alimentatia cainilor obezi ii poate ajuta sa slabeaca mai repede,

Tototdata ii poate ajuta sa-si mentina greutatea ideala, odata ce au reusit sa ajunga la ea.

Insa pentru ca aceste efecte sa se manifeste vizibil, uleiul de somon trebuie sa fie parte componenta a unei diete echilibrate a cainelui (obez sau supraponderal) asociata cu exercitii fizice zilnice

In concluzie,

De la varful nasului si pana la capatul cozii, hranirea regulata a cainelui cu ulei de somon are o contributie majora in mentinerea starii de sanatate deplina si in imbunatatirea calitatii vietii acestuia


Doza zilnica de ulei de somon recomandata

Doza zilnica recomandata de acizi Omega-3 (Epa si DHA) pentru caini este de aproximativ 40mg / kg greutate corporala.

Pe langa doza corecta este deosebit de importanta si proportia in care se gasesc cei doi acizi EPA si DHA.

EPA are o actiune sistemica, asupra tuturor organelor, in timp ce DHA actioneaza doar asupra creierului si sistemului nervos.

Tinand cont de aceste elemente, cantitatea medie de ulei de somon care ar trebui administrata cainelui zilnic este de 75-100mg / kg greutate corporala.

Ca reper, cantitatea (in ml) de ulei de somon, care trebuie administrata zilnic cainelui pentru a acoperi integral necesarul de acizi Omega-3 si a mentine raportul optim Omega-3 : Omega-6 este de:
  • Caini talie mica si foarte mica (maxim 10 kg) = 5 ml (1 linguriță) pe zi.
  • Caini talie medie (intre 10-25kg) = 5-10 ml (1-2 lingurițe) pe zi.
  • Caini talie mare (intre 25-50 kg) = 10-15 ml (2-3 lingurițe) pe zi.
  • Câini talie foarte mare +50 kg = 15-20 ml (3-4 linguri) pe zi.
Daca cainele sufera de o afectiune pentru care este recomandata administrarea acestui supliment alimentar (artrita, boli inflamatorii, cancer, atopii, alergii, dermatite, etc), cantitatea zilnica necesara (doza) urmeaza sa fie stabilita de medicul veterinar.

Contraindicatii si efecte secundare

Fiind un supliment 100% natural, uleiul de somon nu are contraindicatii.

Prin urmare, daca cainele tau nu este alergic la uleiul de peste (sau nu are o intoleranta alimentara) poate beneficia de avantajele administrarii zilnice ale acestui supliment.

Uni caini pot prezenta o oarecare sensibilitate digestiva la ulei de somon, manifestata prin diaree pasagera, balonari, flatulenta, etc.

Pentru a evita aparitia oricarui disconfort gastrointestinal, se recomanda ca introducerea in alimentatie a acestui supliment sa se faca treptat in doze mici, care vor fi crescute treptat (pana la cantitatea necesara) pe parcursul mai multor zile.

Chiar daca nu are contraindicatii, administrarea uleiului de somon, poate genera anumite efecte secundare, care in anumite situatii particulare pot fi importante de stiut.

Un prim efect ar fi:

Respiratia urat mirositoare

Mirosul de peste al respiratiei cainelui, dupa ce a consumat ulei de somon, este un efect pasager care dispare in cateva ore.

Spalarea pe dinti a animalului dupa ce a mancat, folosirea apei de gura sau a unui spray pentru improspatarea respiratiei, atenuaza rapid respiratia urat mirositoare, daca nu sunteti dispusi sa o suportati pana la disparitia mirosului pe cale naturala.

Crestere in greutate

Uleiul de somon este un supliment alimentar cu un aport caloric ridicat, iar administrarea lui regulata poate determina cresterea in greutate a cainelui, daca nu are loc o ajustare a ratiei alimentare sau animalul nu face miscare suficienta.

Efectul este mai probabil sa apara in cazul exemplarelor crescute preponderent in casa, care nu fac miscare suficienta sau care apartin unor rase predispuse la ingrasare.

In cazul cainilor activi, crescuti afara sau al celor care au o activitate fizica sustinuta, surplusul de energie furnizat de uleiul de somon este consumat rapid, astfel ca nu se inregistreaza cresteri in greutate.

In concluzie,

Daca in urma administrarii regulate de ulei de somon, cainele tau creste in greutate, este necesara o ajustare a ratiei alimentare zilnice si / sau cresterea timpului alocat plimbarilor sau a activitatilor fizice.

Scaderea vitezei de coagulare a sangelui VSH si cresterea timpului necesar vindecarii leziunilor (ranilor)

Un alt potential efect secundar al unui aport crescut de acizi Omega 3 este reducerea sensibila a capacității naturale de vindecare a leziunilor (ranilor).

Acizii esential Omega 3 au un efect anticoagulant asupra sangelui, aspect in general inofensiv, dar care poate deveni un motiv de ingrijorare daca cainele urmeaza sa fie supus unei interventii chirurgicale.

Din acest motiv, este recomandabil sa intrerupeti administrarea de ulei de somon in saptamanile premergatoare interventiei, sau sa informati medicul veterinar despre aportul de Omega-3 (in cazul leziunilor accidentale)

Efecte datorate supradozarii uleiului de somon la caini

Cea mai frecventa consecinta a supradozarii uleiului de somon la caine este diareea insotita greata, voma, balonare si flatulenta.

Aparitia acestor simptome trebuie urmata neaparat de reducerea cantitatii oferite pana la disparitia completa a tulburarilor gastrointestinale.

Administrarea zilnica a unei cantitati mai mari ulei de peste, decat cea recomandata, are ca si consecinta directa cresterea rapida in greutate a cainelui, atat datorita continutului caloric ridicat cat si datorita stimularii exagerate a poftei de mancare.

Daca doza corecta de ulei de somon stimuleaza si intareste sistemul imunitar al cainelui, supradozarea are un efect invers si reduce capacitatea naturala a cainelui de aparare impotriva bolilor.

De asemenea, datorita efectului anticoagulant a acizilor Omega-3, are loc o intarziere in oprirea hemoragiilor accidentale, si cresterea timpului necesar cicatrizarii si vindecarii leziunilor.

Chiar daca apare rar, deficitul de vitamina E (vitamina liposolubila cu un puternic rol antioxidant si in stimularea imunitatii), poate fi o consecinta directa a hranirii cainelui in exces cu ulei de peste

Hipovitaminoza E se manifesta prin slabiciune musculara, tulburari cardiace, afectiuni cutanate, tulburari de vedere, etc.

Folosirea unui ulei de somon de calitate indoielnica, poate conduce in timp la intoxicatia cainelui cu metale grele (in special mercur) provenite din pestele (sau subprodusele din peste) folosite la obtinerea suplimentului.

Din acest motiv, intr-o postare viitoare vom incerca sa vedem, care sunt criteriile care definesc un ulei de somon de calitate, cum trebuie pastrat acest supliment intre doua administrari si un top al celor mai bune sortimente.

Petplaza.ro are in oferta o gama larga de suplimente ulei de somon 100% natural, provenind de la branduri de renume si a caror calitate deosebita le recomanda ca fiind cele mai bune pentru sanatatea si bunastarea cainelui.

Pana atunci, ca intotdeauna, pentru recomandari sau un sfat legat de cainele sau pisica ta, nu ezita sa ne contactezi telefonic: 0740592666, Whatsapp sau mail: [email protected].

Suntem aici pentru a-ti oferi intreg suportul de care ai nevoie.