Genti Transport Avion. Cum Alegi Una Potrivita Cainelui sau Pisicii Tale ?
Cand zbori cu avionul insotit de cainele / pisica ta, este important sa le asiguri acestora o calatorie confortabila si lipsita de stres.
Dar cel mai important, trebuie sa te asiguri ca aceasta deplasare se va realiza in conditii de siguranta deplina, atat pentru tine si ceilalti participanti la zbor, cat si pentru insotitorul tau patruped.
Pentru a calatori in cabina pasagerilor, greutatea animalului nu trebuie sa depaseasca 6 kg (cu tot cu greutatea transportorului in care este gazduit temporar).
Greutatea maxima admisa (animal de companie + transportor) poate prezenta variatii de la un operator aerian la altul.
Prin urmare, pot fi transportate in cabina avionului pisicile (junioare sau adulte) si cainii din rasele toy sau de talie mica.
Daca cainele sau pisica ta poate calatori in cabina, vei avea nevoie de o geanta de transport (soft bag) care sa fie conforma cu cerintele IATA (Asociatiei Internationale a Transportatorilor Aerieni).
Inainte de toate trebuie lamurit un aspect important:
IATA sau companiile aeriene NU OMOLOGHEAZA custi sau genti pentru transportul animalelor in cabina sau cala avionului.
Orice transportor care indeplineste simultan atat cerintele IATA cat si pe cele specifice companiei aeriene, care efectuaza zborul, este acceptata pentru transportul animalelor de companie in cabina avionului.
Cerinte IATA minime pe care trebuie sa le indeplineasca o geanta de transport
Cerintele minime pe care trebuie sa le indeplineasca o geanta de transport, pentru a fi conforma IATA sunt:- Baza transportorului trebuie sa fie rigida, rezistenta si impermeabila (sa nu permita scurgerea lichidelor in exterior).
- Majoritatea operatorilor aerieni solicita ca podeaua sa fie acoperita cu materiale absorbante ( covorase, pet paduri).
- Exista si varianta ca animalul de companie sa poarte un scutec pe durata calatoriei.
- Peretii laterali trebuie sa permita circulatia libera a aerului in interiorul gentii, asigurand o ventilatie adecvata
- Transportorul trebuie sa dispuna de un sistem de inchidere sigur, care sa impiedice animalul sa-l paraseasca pe toata durata calatoriei si totodata sa previna deschiderea accidentala.
- Sunt recomandate gentile de calatorie a caror clapeta de acces se inchide cu fermoare.
- Majoritatea companiilor aeriene nu le accepta pe cele care se inchid cu ajutorul capselor sau al benzilor Velcro.
- Transportorul trebuie sa incapa in spatiul de sub scaunul pasagerului din fata ta.
- De aemenea, dimensiunile lui trebuiesc corelate cu cele ale animalului de companie, astfel incat acesta sa se simta confortabil pe toata durata deplasarii.
Conform IATA, pentru ca un animal sa calatoreasca confortabil, el trebuie sa fie capabil sa se ridice in picioare, sa se roteasca liber sau sa se intinda relaxat in interiorul transportorului (indiferent ca este vorba de o cusca cu pereti rigizi sau o geanta de transport).
Acest ultim criteriu este cel mai important, iar respectarea lui poate face diferenta intre a-ti fi acceptata sau nu imbarcarea in avion, impreuna cu animalul de companie.
De aceea, Inainte de a cumpara o geanta sau o cusca de transport efectuaza urmatoarele masuratori:
- A = Lungimea animalului din varful nasului pana la baza cozii.
- B = Inaltimea de la podea pana la nivelul articulatiei cotului.
- C = latimea corpului la nivelul umerilor (masori distanta in linie dreapta dintre omoplatii cainelui)
- D = inaltimea totala a cainelui. Distanta (in linie dreapta) de la podea pana la varful capului pentru exemplarele cu urechi lasate respectiv, pana in varful urechilor, pentru cainii cu urechi erecte.
Cu ajutorul acestor dimensiuni, vei putea alege accesoriull optim pentru calatoria cu avionul a cainelui sau a pisicii.
Ca o regula generala, daca greutatea animalului de companie depaseste 6.8 - 7kg, iar lungimea corpului (A) este peste 49 cm, el nu va putea calatori in cabina avionului ci doar in cala acestuia.
Regulile privind calatoria animalelor in acest compartiment le-am dicutat in postarea “Cum Aleg Cusca IATA Pentru Tranportul Cainelui In Cala Avionului ?”
Majoritatea operatorilor de zbor, prezinta pe site-ul lor oficial cerintele legate de tranportul animalelor de companie (in cabina pasagerilor sau cala).
De cele mai multe ori, aceste reglementari includ si dimensiunile maxime admise pentru accesoriul in care vor fi transportati acestia.
Valorile maxime indicate se refera (de obicei) la custile cu pereti rigizi.
Pentru transportul animalelor de companie in cabina pasagerilor, exista si posibilitatea folosirii gentilor de transport cu pereti flexibili (soft sided carriers).
Ca sa fie acceptate de operatorii de zbor ele trebuie sa indeplineasca criteriile minime prezentate anterior.
In plus, inaltimea gentii poate fi ajustata prin turtirea usoara a peretilor laterali (fara a rani animalul) si astfel sa incapa sub scaunul pasagerului din fata.
Micsorarea inaltimii nu va afecta confortul animalului de companie, care se poate intinde relaxat pe fundul gentii.
Inainte de a incheia vreau sa iti dau un sfat:
Cand doresti sa calatoresti cu avionul, insotit de companionul tau patruped, Nu incerca sa faci economii si sa cumperi o geanta de transport ieftina !
Oricum, calatoria in sine presupune o anumita doza de stres. Nu cred ca este nevoie sa o amplifici cu grija daca iti va fi acceptata sau nu imbarcarea, ori daca geanta va rezista fara sa se deterioreze pe tot parcursul calatoriei, etc.
Consulta oferta petplaza.ro de genti conforme IATA pemtru transportul in cabina al animalelor de companie.In decurul a 4 ani, peste 900 de clienti le-au folosit si nici unul nu a intampinat dificultati la imbarcarea in avion sau in timpul calatoriei.
Daca ai intrebari legate de genti / custi de transport, sau de calatoria cu avionul a animalelor de companie, nu ezita sa ne contactezi telefonic: 0740592666, Messenger sau mail: contact@petplaza.ro.
Suntem aici pentru a-ti oferi intreg suportul de care ai nevoie.
Va rog ,daca puteti sa ma informati in legatura cu vaccinul impotriva rabiei si alte cateva detalii despre calatoria cu animalutul de companie,
Oriunde calatoresti evident animalutul trebuie. sa aiba vaccinul impotriva rabiei in primul rand , fara doar sau poate.
Acum ,la cabinetul vet.unde merg cu pisicul meu,dl.doc.vet mi a spus ca nu-mi trebuie un certificat propriu zis,
Carnetul de sanatate unde sa ateste ca vaccinul a fost efectuat si au trecut cele doua sapt.si imunizarea a avut loc,este suficient.
Acum nu sunt sigura ,cerintele de calatorie spun ca animalul de companie are nevoie de:
Carnet de sanatate,care sa ateste ca animalul are toate vaccinurile la zi ,
Certificat antirabic ... si lista poate continua (cip,pasaport ş.a.m.d)
Va intreb pentru ca , as vrea sa am ceva informatii solide si nu as vrea sa ma trezesc in aeroport cu intrebari si cerinte la care nu m as fi asteptat.
As vrea sa va mai intreb, am nevoie de certificatul acela de deplasare care este valabil 72h pt ca o sa calatoresc in afara EU chiar daca nu mi se cere la destinatie sau am nevoie de el la verificarea animalutului aici in Ro?(asa mi a comunicat dl.vet ,cum ca treb.sa merg la medicul de stat al d.s.v si sa cer acest certificat de deplasare )?
Destinatia mea este Montreal, si spre surprinderea mea,nu cer nici pasaport, nici cip de indentificare ,nici certificat de deplasare ,dar o sa am escala in Eu iar pisoiul meu o sa calatoreasca in cabina ,implicit o sa si treaca cu mine prin punctele de control ale aerop.
Daca m ati putea ajuta cu cateva sfaturi?
Va multumesc mult!