6 Intrebari Frecvente Despre Hranirea Pisicilor Senioare

1 din 5 intrebari pe care le primim zilnic, este legata de hranirea pisicilor. O mare parte dintre acestea se refera la alimentatia felinelor varstnice, care se confrunta cu problemele batranetii.

In acest articol voi incerca sa raspund la 6 dintre cele mai frecvente intrebari legate de dieta pisicilor senioare.

Intrebarea 1. La ce varsta ar trebui sa schimb alimentatia pisicii mele la una adaptata exemplarelor varstnice si daca chiar este necesara o astfel de schimbare ?

Intrebarea 2. Ce fel de hrana sa ofer pisicii senioare ?

Intrebarea 3. Care sunt elementele unei alimentatii sanatoase a pisicilor varstnice ?

Intrebarea 4. Care sunt cerintele nutritionale ale unei pisici cu varsta mai mare de 8 ani ?

Intrebarea 5. Este indicat sa-i administrez pisicii suplimente de vitamine / minerale ?

Intrebarea 6. Pisica mea nu are pofta de mancare. Cum pot sa o stimulez sa manance ?


Intrebarea 1. La ce varsta ar trebui sa schimb alimentatia pisicii mele cu una adaptata exemplarelor varstnice si daca chiar este necesara o astfel de schimbare ?

Raportat la speranta medie de viata a pisicilor, se considera ca ele devin senioare in jurul varstei de 8 10 ani.

Insa nu toate felinele, care au atins aceasta varsta, chiar ajung sa manifeste semnele imbatranirii. Multe dintre ele sunt in continuare active si au un tonus fizic sau mental excelent, chiar si la varste inaintate (12 – 13 ani)

Prin urmare, nu intotdeauna este necesara schimbarea alimentatiei pisicilor care au depasit varsta de 8 ani.

In general, daca pisica ta (cu varsta mai mare de 8 ani) nu este supraponderala si nu are probleme de sanatate, poate fi hranita in continuare cu aceeasi hrana ca in perioada adulta.

Examenele veterinare periodice si cateva analize ale unor parametri sanguini, te vor ajuta sa adaptezi dieta felinei tale la varsta, starea generala de sanatate si intensitatea activitatilor fizice zilnice.


Intrebarea 2.
Ce fel de hrana sa ofer pisicii senioare ?

Felinele (ca specie) au o serie de cerinte nutritionale particulare cu ar fi:

  • O alimentatie foarte bogata in proteine de origine animala si FARA CEREALE
  • Un aport obligatoriu de taurina (aminoacid esential pe care pisica nu il poate sintetiza singura) sau provitamina A, etc

Raportat la varsta, aceste nevoi nutritionale specifice prezinta variatii cantitative, in functie de schimbarile fiziologice, starea generala de sanatate, mediul de viata si gradul de activitate fizica.

Colaboreaza cu medicul veterinar (tel: 0740592666) pentru a stabili cea mai buna dieta si modalitate de hranire a pisicii tale varstnice.


Intrebarea 3.
Care sunt elementele unei alimentatii sanatoase a pisicilor varstnice ?

Nutritia sanatoasa a pisicilor senioare presupune hranirea acestora cu alimente:

  • Bogate in proteine de inalta calitate si usor digerabile, provenite din ingrediente de origine animala (carne si derivate din carne)
  • Cu un aport limitat de carbohidrati, pentru a preveni cresterea in greutate
  • Cu un continut usor crescut de fibre alimentare, pentru un tranzit intestinal optim si mentinerea echilibrului florei intestinale. Totodata, fibrele au rolul de a preveni formarea in intestin a ghemelor de par si faciliteaza eliminarea acestora pe cale naturala.
  • Imbogatite cu vitamine si acizi grasi esentiali Omega 3 si 6, indispensabili pentru mentinerea starii de sanatate, a unui tonus muscular si nervos adecvat.
  • Cu un aport optim echilibrat de minerale (in special fosfor si magneziu), care sa protejeze aparatul excretor (rinichi, vezica urinara, etc) al pisicii si sa previna formarea de calculi urinari. Foarte palatabile si cu un gust apetisant, care sa stimuleze pofta de mancare (mai redusa de obicei) a pisicilor varstnice.

Ca intotdeauna, daca esti nelamurit sau indecis in legatura cu ce fel de hrana sa-i oferi pisicii tale senioare, contacteaza-ne la tel: 0740592666 si unul din medicii veterinari ai echipei noastre iti va oferi suportul necesar.


Intrebarea 4.
Care sunt cerintele nutritionale ale unei pisici cu varsta mai mare de 8 ani ?

Nevoile energetice de baza ale pisicilor varstnice, raman practic similare cu cele din perioada adulta a vietii ei.

Studiile au demonstrat ca, pe masura ce inainteaza in varsta, felinele digera mai lent alimentele consumate si ca urmare, absorb mai putini nutrienti esentiali (proteine, grasimi, vitamine, minerale, etc) comparativ cu exemplarele tinere sau adulte.

Avand in vedere aspectele prezentate anterior, dieta pisicilor varstnice ar trebui sa contina o cantitate mai mare de grasimi (comparativ cu hrana din perioada adulta) pentru a-si acoperi integral cerintele energetice zilnice.

De asemenea nivelul proteic al hranei, ar trebui sa fie usor crescut sau cel putin egal cu al hranei consumate anterior.

De aceea, daca pisica ta nu sufera de o afectiune, care sa impuna restrictii privind cantitatea de proteine consumata zilnic, ea nu trebuie trecuta pe o dieta cu un continut proteic scazut.

Dieta mai bogata in grasimi impune si o monitorizare atenta a greutatii corporale a pisicii, pentru a preveni ingrasarea acesteia

Datorita predispozitiei crescute de a se imbolnavi de afectiuni renale sau ale tractului urinar, continutul de minerale (fosfor, magneziu, calciu, etc) al hranei destinate pisicilor varstnice trebuie sa fie foarte bine echilibrat.

In concluzie, dieta pisicii varstnice sanatoase si cu o greutate corporala normala, trebuie sa fie:

  • Mai bogata in nutrienti esentiali (grasimi, proteine ), vitamine si fibre alimentare, comparativ cu hrana din perioada adulta
  • Hrana oferita sa fie usor digerabila si sa nu solicite intens aparatul digestiv al pisicii
  • Aportul alimentar de minerale (in special fosfor si magneziu) sa fie limitat si foarte bine echilibrat pentru a preveni aparitia afectiunilor renale sau a formarii de calculi urinari


Intrebarea 5.
Este indicat sa-i administrez pisicii suplimente de vitamine / minerale ?

Suplimentele de vitamine si minerale sunt indicate mai ales pisicilor varstnice, care nu primesc cantitati adecvate din acesti nutrienti esentiali, prin intermediul hranei zilnice.

Acest deficit apare in situatiile cand dieta pisicii nu este echilibrata ( primeste numai resturile de la masa oamenilor, nu consuma suficienta hrana, sau sortimentul de hrana ales nu este unul adecvat, etc)

Administrarea de suplimente este, de asemenea, indicata in cazul pisicilor senioare, care absorb (la nivel intestinal) mai mai putine vitamine, minerale si electroliti la nivel intestinal sau care pierd cantitati mai mari, din aceste elemente, prin intermediul urinii (anumite afectiuni ale rinichilor sau ale aparatului urinar).

De asemenea, suplimentarea dietei zilnice a pisicilor varstnice este indicata in cazul exemplarelor care nu au pofta de mancare sau cu probleme medicale la nivelul cavitatii orale.

Datorita consumului redus de hrana, este foarte probabila aparitia unui deficit vitaminic si / sau mineral in cazul acestora.

Discuta cu medicul veterinar pentru a determina ce fel de suplimente vitamino – minerale sunt benefice pentru pisica ta.


Intrebarea 6.
Pisica mea nu are pofta de mancare. Cum pot sa o stimulez sa manance?

Inainte de toate, daca pisica ta senioara slabeste si nu are pofta de mancare ar fi indicat sa-i faci un consult medical veterinar pentru a exclude posibilitatea existentei unei afectiuni organice, care sa determine aceasta stare.

Pe masura ce inainteaza in varsta, apetitul pisicilor poate inregistra o scadere semnificativa.

De asemenea, multe din exemplarele mofturoase sau cu un apetit capricios isi amplifica acest comportament alimentar odata cu trecerea timpului.

Pentru a stimula aceste pisici sa manance mai mult:

  • Incalzeste in cuptorul cu microunde continutul conservei sau hrana uscata usor umezita, pentru a creste aroma alimentului. Asigura-te ca nu este prea fierbinte inainte de a hrani pisica
  • Adauga peste mancarea pisicii putin sos dintr-o conserva de ton, pentru a-i creste atractivitatea.
  • Amesteca, din cand in cand, in hrana pisicii cantitati mici de bacon, grasime de hamburgher, de pui sau alimente pentru bebelusi, pentru a o face mai apetisanta. Aceste suplimente nu trebuie oferite regulat si inainte de a le introduce in dieta pisicii consulta medicul veterinar.
  • Ofera pisicii varstnice hrana umeda in loc de uscata sau amesteca cele doua tipuri de aliment.
    • Alege insa un sortiment bogat in nutrienti esentiali si cu un aport energetic crescut.
    • Astfel, chiar daca felina va consuma o cantitate redusa, cerintele nutritionale zilnice vor fi (in mare parte) acoperite.
  • Hraneste-ti pisca mai des, cu ratii mai mici. Oferindu-i frecvent cantitati reduse de hrana, este foarte probabil ca volumul total consumat zilnic, sa fie mai mare decat in situatia clasica ( 1 – 2 mese / zi)
  • Asigura-te ca bolul cu hrana al pisicii tale este amplasat intr-un loc retras si linistit, unde pisica se simte in siguranta.
  • De asemenea ai grija ca, in timpul hranirii, sa nu fie deranjata de felinele mai tinere sau de alte animale de companie cu care isi imparte habitatul.
  • Mangaie usor pisica si vorbeste-i bland, in timp ce mananca (evident daca aceste activitati nu o deranjeaza)
  • Daca felina ta refuza alimentele comerciale (conserve, hrana uscata, etc) ia in calcul posibilitatea de a-i gati hrana.
  • In acest scop, sfatul meu este sa consulti medicul veterinar pentru a stabili o dieta homemade optima.
  • Daca inapetenta pisicii varstnice persista sau se accentuaza, consulta medicul veterinar despre oportunitatea folosirii pe termen limitat a medicamentelor pentru stimularea apetitului.

Acestea sunt (in mare) cele mai frecvente intrebari legate de nutritia pisicilor varstnice.

Daca intrebarea ta nu se regaseste printre acestea, ai nevoie de informatii suplimentare sau doresti recomandari legate de sortimentele de hrana pentru pisici, nu ezita sa ne contactezi (telefonic: 0740592666, prim mail sau Facebook Messenger). Iti vom oferi tot suportul necesar.

Intr-unul din articolele viitoare vom discuta despre cerintele nutritionale (cu caracter general) specifice pisicilor, indiferent de varsta acestora.

Salvează