Top 5 Varietati Populare de Hamsteri

Pufos, simpatic si prietenos. Usor de intretinut. Acestea sunt motivele principale ce fac ca hamsterul sa fie un animal de companie foarte popular si frecvent intalnit in familiile cu copii.

De asemenea este companionul ideal  al persoanelor cu program incarcat, care nu pot sa-si aloce mult timp indeplinirii responsabilitatilor legate de un animal de companie (hranire, curatenie, plimbare, etc)

In prezent, sunt cunoscute in jur de 20 de varietati distincte de hamsteri (raspandite pe tot globul). Dintre acestea doar 5 sunt crescute, in mod curent, ca animale de companie.

  • Hamsterul sirian
  • Hamsterul Pitic Rusesc Campbell
  • Hamsterul Pitic Siberian
  • Hamsterul Pitic Roborosvski
  • Hamsterul Chinezesc

Chiar daca apartin aceleiasi specii, iar ca aspect general sunt asemanatoare, exista totusi anumite diferente intre aceste varietati de hamsteri privitoare la:

  • conditiile de intretinere (cazare, hranire, etc)
  • comportamentul acestora in raport cu omul sau cu membrii aceleiasi specii
Top 5 Varietati Populare de Hamsteri

Hamsterul Sirian (Mesocricetus Auratus, Hamsterul auriu, Teddy Bear)

Este varietatea cea mai populara (si  mai veche) de hamsteri, crescuta ca animale de companie.

Ii place sa fie tinut in palma si mangaiat, fiind considerat ca hamsterul cel mai docil, prietenos si lipsit de agresivitate cand interactioneaza  cu omul.

Datorita acestui comportament si a faptului ca se intretine usor (nu are nevoie de anumite conditii speciale), este animalul de companie preferat al familiilor cu copii (mai mari de 7 ani), al persoanelor ocupate sau al varstinicilor singuri.

Hamsterul auriu este de talie mai mare, comparativ cu celelalte varietati.

Lungimea exemplarelor adulte variaza intre 12.5 cm si 15 cm. Femelele sunt mai mari decat masculii.

Greutatea corporala este cuprinsa intre 130 - 170 g masculul, respectiv 160 - 180 g femela.

Hamsterul sirian are corpul cilindric, robust, acoperit cu o piele moale si  blana deasa, matasoasa.

Corpul se termina cu o coada scurta, acoperita cu par

Capul bine proportionat, prezinta un bot tesit, ochii mici expresivi si urechile drepte acoperite cu par.

Membrele sunt scurte si prevazute cu 4 degete la cele anterioare, respectiv 5 degete la cele posterioare.

Blana hamsterilor sirieni prezinta o mare varietate de culori (nuante de maro, alb, negru, agouti, etc) si lungimi ale firului de par (blana scurta sau lunga).

Exemplarele cu par lung sunt cunoscute si sub denumirea de “Teddy Bear”

Aspecte particulare legate de intretinerea si comportamentul hamsterului sirian

Inainte de a decide daca aceasta varietate de hamster este ceea ce iti doresti, ar fi bine sa stii cateva aspecte particulare legate de comportamentul acestor rozatoare si conditiile de intretinere (hranire, cazare, igiena, etc)

Cel mai important aspect legat de acest animal de companie este:

Hamsterul sirian este un animal solitar care, obligatoriu, trebuie sa fie cazat singur in cusca.

Cu exceptia momentelor cand femela este in calduri si accepta masculul, prezenta a doi hamsteri aurii adulti in aceeasi cusca se soldeaza intotdeauna cu lupte sangeroase.

Confruntarile se termina (de cele mai multe ori) cu ranirea grava sau chiar moartea unuia dintre combatanti.

Puii pot fi crescuti in aceeasi cusca, pana la varsta de 8 - 10 saptamani (cand ating varsta adulta).

Din acel moment insa, trebuie separati si cazati individual.

Este curios cum un animal atat de prietenos cu omul, poate fi extrem de agresiv cu membrii speciei sale.

Alte aspecte importante privind cresterea si intretinerea hamsterului sirian ar fi:
  • Corpul acestuia nu emana mirosuri dezagreabile. Prin urmare, prezenta acestui mic rozator nu modifica atmosfera camerei (cu conditia mentinerii unei igiene corespunzatoare a custii)
  • Speranta de viata a hamsterului sirian este in medie 2 -2.5 ani (max. 4 ani)
  • Este un animal nocturn, care doarme in cea mai mare parte a zilei si este activ in cursul serii si noaptea.
  • Durata gestatiei este de 15 - 18 zile, dupa care femela da nastere unui numar de 5 - 9 pui incomplet dezvoltati (fara par, cu ochii inchisi, etc).
  • Puii se dezvolta rapid si vor fi intarcati dupa 20 - 25 zile. Din acest moment, ei trebuie separati individual pentru a evita confruntarile sangeroase.
  • Fiind de talie mare, hamsterul sirian are nevoie de un spatiu de cazare (cusca) suficient de mare, pentru a se putea misca si alerga in voie.
  • De asemenea, roata de alergare, trebuie sa aiba un diametru cat mai mare, pentru ca animalul sa o poate folosi in siguranta si fara afectarea starii de sanatate.
  • O atentie deosebita trebuie acordata substratului folosit in cusca. Acesta trebuie sa fie cat mai curat si lipsit de mirosuri si substante iritante, deoarece:
    • Hamsterul sirian prezinta o sensibilitate crescuta la afectiuni ale aparatului respirator, iar prezenta prafului, amoniacului sau a altor substante iritante, predispune la imbolnaviri.
  • Acest rozator nu are nevoie de o hrana speciala, oricare meniu (comercializat in pet-shopuri) destinat acestei specii, fiind potrivit.
  • Ca medic veterinar, iti recomand SCIENCE SELECTIVE, Hrana Completa si Echilibrata Hamsteri, (pelete) 350g . De putine ori am intalnit un sortiment de hrana pentru rozatoare, atat de bine formulat si cu o calitate atat de inalta a ingredientelor folosite.
  • Alaturi de hrana de baza, dieta hamsterului sirian trebuie sa includa obligatoriu fan la discretie, fructe si legume proaspete.
  • De asemenea, apa proaspata si curata trebuie sa fie in permanenta la dispozitia animalului.
  • Cu exceptia sensibilitatii crescute la afectiuni respiratorii, hamsterul sirian este rezistent la imbolnaviri si nu are nevoie de conditii speciale de mediu (temperatura, umiditate), altele decat cele intalnite in mod obisnuit in casa.
Top 5 Varietati Populare de Hamsteri

Hamsterul Pitic Rusesc Campbell (Phodopus campbelli)

Hamsterul  Campbell este unul din cele doua varietati de hamsteri pitici, originari din Rusia si foarte populari ca animale de companie.

Ca aspect general seamana cu hamsterul sirian (aceeasi conformatie a corpului, capului si membrelor). Exemplarele adulte insa, nu depasesc ca lungime 10 - 12 cm

Blana este deasa, matasoasa, cu firul de par scurt. Culoarea naturala este gri - maroniu, mai inchisa la nivelul spatelui si alba pe abdomen. Datorita cresterii selective, pot fi intalnite si alte varietati de culoare.

Durata medie de viata a hamsterului pitic Campbell este de aproximativ 2 ani.

Aspecte particulare legate de intretinerea si comportamentul hamsterului pitic Campbell

Aceasta varietate este mult mai sociabila, comparativ cu cea siriana. Hamsterii Campbell pot fi crescuti in comunitati mici, de acelasi sex sau sexe diferite, cu conditia ca formarea grupului sa fie facuta la varste mici. In caz contrar, exemplarului adult va fi cazat singur in cusca.

In cazul grupurilor mixte, veti avea pui la fiecare 15 - 18 zile. Prin urmare, pentru a evita inmultirea excesiva (si toate problemele asociate acesteia) se recomanda cresterea in comun a hamsterilor de acelasi sex.

Din acest punct de vedere, se pare ca masculii se tolereaza mai bine, decat femelele crescute in aceeasi cusca.

Hamsterii pitici Campbell nu sunt la fel de docili si prietenosi, cand sunt luati in mana si mangaiati, precum cei sirieni. Nu sunt rare situatiile cand tind sa reactioneze agresiv, incercand sa muste.

Totodata, datorita dimensiunilor mici si a vitezei de deplasare sunt mai greu de manuit si retinut in palma.

Din aceste motive, orice interactiune a copiilor cu acesti hamsteri ar trebui supravegheata de un adult.

Un alt aspect important de retinut este legat de cazarea acestor mici rozatoare.

Datorita dimensiunilor mici ale corpului si a capacitatii deosebite de a se strecura, custile cu peretii din gratii metalice nu sunt potrivite pentru cazarea hamsterilor pitici.

In cazul acestora, sunt recomandate acvariile sau custile cu peretii din plastic transparent (ex: Mini Cherry, Duo Cherry, Duna, Combi Fun, etc).

Desi sunt animale nocturne, hamsterii pitici Campbell au si perioade scurte de activitate in cursul zilei.

In rest, celelalte aspecte legate de hranire, mentinerea igienei custii, asigurarea posibilitatilor de activitate fizica, etc, sunt similare cu cele ale hamsterilor sirieni.

Top 5 Varietati Populare de Hamsteri
Hamsterul Pitic Siberian (Phodopus sungorus Hamsterul Pitic Alb de Iarna Rusesc)

Exemplarele apartinand acestei varietati de hamsteri pitici, au un aspect general si un comportament similar cu cei pitici Campbell, in sensul ca:

  • Sunt animale nocturne, dar au si scurte perioade de activitate in cursul zilei
  • Pot fi crescuti in grupuri mici de acelasi sex sau sexe diferite.

Spre deosebire insa de acestia, hamsterii siberieni sunt mult mai docili si prietenosi. Au reputatia de rozatoare dragalase, care rareori reactioneaza agresiv (prin muscatura) cand sunt tinuti in mana si mangaiati.

Cu toate acestea, datorita dimensiunilor mici si a rapiditatii in deplasare, mentinerea lor in mana poate fi o provocare pentru oricine (adult sau copil).

Hamsterul siberian are corpul mic si compact, masurand la varsta adulta intre 8 cm si max. 10 cm.

Blana este moale si deasa. Prezinta 3 varietati de culoare:

  • Alba (pearl)
  • Gri deschis cu nualte violet (Sapphire)
  • O combinatie a celor doua nuante: gri deschis pe spate (cu o banda mai inchisa la nivelul coapselor) si alb pe abdomen. (Sapphire Pearl)

Au un caracter sociabil si pot fi crescuti in grupuri mici, cu conditia formarii acestora la varste cat mai tinere (dupa intarcare)

Speranta medie de viata este de aproximativ  2 ani.

Aspecte particulare legate de intretinerea si comportamentul hamsterului pitic siberian

Datorita dimensiunilor mici ale corpului, un acvariu sau custile cu pereti compacti sunt cea mai buna optiune pentru cazarea acestor animale de companie.

Hamsterul pitic siberian este un animal foarte activ. Ii place sa alerge, sa se catere si sa exploreze locurile.

Prin urmare, pentru ai mentine tonusul si starea de sanatate,  cusca lui ar trebui organizata pe mai multe nivele, sa contina diverse jucarii  si obligatoriu sa includa o roata de alergare.

In rest, alimentatia si intretinerea hamsterilor siberieni nu ridica probleme deosebite, fiind similara cu a celorlate varietati.

Sfat: Daca sunteti alergici la parul de animal ar fi bine sa evitati contactul cu acest rozator. Studii recente, demonstreaza o incidenta crescuta a starilor alergice la detinatorii de pitici siberieni, comparativ cu cei care cresc alte varietati de hamsteri.

Top 5 Varietati Populare de Hamsteri
Hamsterul Pitic Roborovski (Phodopus roborovski sau Robo)

Fara indoiala este cel mai mic si mai rapid hamster, crescut ca animal de companie.

Exemplarele adulte nu depasesc 4 - 5 cm lungime, iar durata medie de viata este de 3 - 3.5 ani (cu aproape un an mai mult decat celelalte varietati.

Similar celorlalte varietati pitice, hamsterul Roborovski este sociabil si poate fi crescut in mici comunitati, de acelasi sex sau sexe diferite, cu conditia ca formarea grupului sa fie facuta la varste tinere (imediat dupa intarcare).

Au un caracter docil, prietenos si rareori reactioneaza agresiv cand sunt tinuti in palma sau mangaiati.

Cu toate acestea se recomanda observarea lor si mai putin manuirea lor in afara custii. Datorita vitezei mari de deplasare, daca sunt scapati din mana pot fi foarte dificil de prins.

Blana este moale si matasoasa. Are o culoare maro - nisipiu, mai inchis pe spate si alba pe abdomen. La nivelul fetei prezinta doua regiuni mai deschise in jurul ochilor, iar la unele exemplare este in intregime alba.

Aspecte particulare legate de intretinerea si comportamentul hamsterului pitic Roborovski

  • Sunt animale nocturne, dar care au si scurte perioade de activitate in cursul zilei.
  • Datorita dimensiunilor miniaturale, nu este recomandata cazarea lor in custi cu gratii metalice, intrucat sunt adevarati “experti” in a se strecura printre bare si evada.
  • Prin urmare, un acvariu sau o cusca cu peretii compacti este mult mai potrivita pentru cazarea acestor mici rozatoare.
  • Fiind animale vioaie si foarte active, au nevoie de de cat mai multe accesorii pentru activitati fizice (roata de alegare, scarite, diferite ansambluri de joaca, etc).
  • De asemenea, se recomanda organizarea spatiului custii, pe mai multe nivele, legate intre ele prin tuburi, si chiar realizarea de adevarate retele cu astfel de tuburi, care imita perfect galeriile subterane.
Top 5 Varietati Populare de Hamsteri

Hamsterul Chinezesc (Cricetulus griseus, hamster chinezesc dungat)

Datorita benzii de  blana inchise la culoare, care ii brazdeaza spatele si a cozii lungi (2 - 3 cm) aceasta varietate de hamsteri este cel mai usor de recunoscut.

Hamsterul chinezesc are corpul lung si subtire, asemanator unui soricel, iar la varsta adulta atinge o lungime de maxim 10 cm.

Corpul este complet acoperit cu o blana deasa, matasoasa, de culoare maro inchis pe spate, cu o dunga neagra de-a lungul coloanei vertebrale  si alb (fildes) pe abdomen.

Durata medie de viata este de aproximativ  18 luni pana la 2 ani.

Sunt animale nocturne, dar care au scurte perioade de activitate si in cursul zilei.

Aspecte particulare legate de intretinerea si comportamentul hamsterului chinezesc dungat

Cand nu doarme, hamsterul chinezesc este in permanenta miscare. Alearga, se catara oriunde exista aceasta posibilitate, exploreaza toate colturile si obiectele din cusca.

Din acest motiv, pentru a-si putea manifesta pe deplin comportamentul jucaus si a-si mentine starea de sanatate, are nevoie de o cusca mai mare, organizata pe mai multe nivele dotata cu cat mai multe tuneluri, scarite, ansambluri de joaca, roti de alergare, etc.

Datorita conformatiei corporale (lung si subtire) si a dimensiunilor mici, nu este recomandata cazarea lor in custi cu gratii metalice.

Acvariile (din sticla / material plastic), custile cu pereti compacti  sunt cea mai buna optiune pentru cazarea lor.

Este un animal solitar cu un instinct teritorial puternic. De aceea se recomanda ca hamsterii chinezesti adulti sa fie cazati individual pentru a evita conflictele, deseori sangeroase.

In interactiunea cu omul se manifesta timid si rareori reactioneaza agresiv (prin muscatura) cand sunt tinuti in palma si mangaiati.

Cu toate acestea, este mai indicat sa fie priviti cum se joaca in cusca,  decat sa fie tinuti in palma si mangaiati. Dimensiunile mici si viteza mare de deplasare, fac foarte dificila pastrarea lor in mana.

De aceea, daca nu doresti sa iti petreci o mare parte din timp cautandu-l sub mobilier sau alergand dupa el prin casa, te vei limita sa il mangai in cusca.

Acum ai cele mai importante informatii legate de cresterea, intretinerea si comportamentul principalelor varietati de hamsteri, crescuti ca animale de companie.

Ele iti vor face mai usoara  alegerea companionului potrivit copilului tau sau cu stilul de viata pe care il ai.

Pentru orice alte informatii suplimentare despre cresterea si intretinerea hamsterilor sau diferite produse destinate acestora, contacteaza-ne la tel.0740592666

Suntem bucurosi se te putem ajuta. Echipa de medici veterinari ai PetPlaza.ro iti sta la dispozitie.