Top 10 Alimente Periculoase Pentru Caine

Poate fi tentant să-ţi împarţi prânzul sau cina cu prietenul tău patruped. De ce nu ? Doar împarţi atât de multe alte lucruri. Şi cum ai putea să rezişti acelor ochi mari şi rugători, care te fixează insistent, în timp ce tu încerci să mănânci.

Ce rău poate să-i facă o mică recompensă ? Ei bine.. răspunsul corect depinde de ce este acea recompensă. O bucăţică de ciocolată îi poate face mult rău câinelui tău în timp ce o feliuţă din pulpa unui măr nu.

Vreau să-ţi prezint în continuare, cele mai comune 10 alimente destinate oamenilor, care produc intoxicaţii frecvente (potenţial letale) la animalele de companie.

Top 10 Alimente Periculoase Pentru Caine

Efectele ingestiei de alcool şi consecinţele acestuia asupra stării de sanatate a câinelui sunt identice cu cele intâlnite în cazul intoxicaţiei etilice la om ( starea de betie ).

Diferă doar cantitatea minimă de alcool necesară pentru apariţia simptomelor.

O cantitate de 5 – 6 ml alcool pur / kg greutate corporală, poate fi letală pentru un câine sănătos.

Această limită scade semnificativ în cazul exemplarelor vârstnice sau care suferă de diferite afecţiuni.

Intoxicaţia etilică se manifestă prin:

  • Vomă,
  • Diaree,
  • Deshidratare accentuată,
  • Incoordonarea mişcărilor, mers clătinat haotic, ataxie (imposibilitatea de a sta in picioare fără o bază largă de susţinere),
  • Tulburări de comportament (agresivitate sau dimpotrivă letargie),
  • Dificultăţi respiratorii,
  • Insuficienţă renală acută,
  • Stări comatoase sau chiar moarte.

Manifestările clinice ale intoxicaţiei cu alcool sunt mult mai grave în cazul exemplarelor din rasele toy sau talie mică (sub 10 kg).

Top 10 Alimente Periculoase Pentru Caine

Principiul toxic, responsabil de efectele negative ale consumului de ciocolată asupra stării de sănătate a cainelui, este theobromina.

Nu trebuie ignorat faptul că, alături de această substanţă, ciocolata conţine şi cantităţi variabile de cofeină (alt compus cu potenţial toxic pentru câine).

Theobromina este prezentă în boabele de cacao şi ea poate fi intâlnită în toate sortimentele de ciocolată, inclusiv cea albă.

Diferă doar cantitatea: maximă în ciocolata neagră (cu continut mare de cacao) şi mai redusă la sortimentele cu lapte.

Simptomele intoxicaţiei cu ciocolată apar într-un interval de 6 - 12 ore de la ingestie. Se manifestă prin:

  • Hiperexcitabilitate,
  • Hipersalivaţie,
  • Accelerarea frecvenţei cardiace,
  • Stări de febrilitate,
  • Tremurături si spasme ale musculaturii scheletice.

Daca nu se iau primele măsuri de ajutor, apar tulburări majore de ritm cardiac, ataxie, convulsii, sau chiar stări comatoase şi moarte.

Top 10 Alimente Periculoase Pentru Caine

Fructul de avogado este unul dintre cele mai toxice alimente pentru câine.

Acesta conţine o substantă cu efect fungicid, denumită persin. Ea este inofensivă pentru om, dar toxică pentru câine sau  pisică şi potenţial letală pentru păsări.

Semnele intoxicaţiei cu persin includ: stări de vomă, diaree profuză, deshidratare, letargie, tulburări respiratorii şi de ritm cardiac ( in cazuri grave ).

Top 10 Alimente Periculoase Pentru Caine

Câinele are o capacitate limitată de a metaboliza zahărul rafinat conţinut în dulciurile destinate consumului uman: prăjituri, bomboane, sucuri, etc.

Problemele de sănătate apărute la animalele de companie (datorate consumului crescut de dulciuri), sunt similare cu cele intâlnite la om: afecţiuni dentare, obezitate şi diabet zaharat.

Din păcate, câinele este mult mai predispus la a dezvolta un diabet zaharat, în comparaţie cu omul.

Top 10 Alimente Periculoase Pentru Caine

Intoxicaţia cu cofeină poate fi fatală animalelor de companie şi ce este mai grav, nu există antidot.

Consumul accidental al unei cantităţi mai mari de cafea (sau alte băuturi care conţin cofeină: ceai, energizante, Cola, etc) determina:

  • Apariţia manifestărilor digestive: vomă, diaree
  • Deshidratare
  • Sete excesivă urmată de ingestia unor cantităţi crescute de apă (polidipsie),
  • Urinări frecvente (poliurie), consecutiv consumului excesiv de lichide,
  • Tahicardie,
  • Spasme ale musculaturii,
  • Stări comatoase.

Ciocolata conţine cofeină în cantităţi variabile. Asta o face cu atât mai periculoasă, întrucât semnele intoxicaţiei se suprapun şi le amplifică pe cele produse de theobromină (substanţa toxică din ciocolată).

Top 10 Alimente Periculoase Pentru Caine

Nucile de Macadamia conţin un principiu toxic (incă neidentificat), care afectează sistemul nervos şi digestiv al câinelui.

Totodată conţinutul ridicat in fosfor este un factor de risc în aparitia litiazei urinare.

Manifestările intoxicaţiei apar într-un interval de 10 - 12 ore de la ingestia nucilor şi se concretizează în:

  • Vomă repetată,
  • Stări febrile,
  • Tremurături ale musculaturii scheletice insoţite de o stare de slăbiciune generalizată.
  • De cele mai multe ori, animalele afectate nu se pot ridica pe trenul posterior, iar palparea membrelor este insoţită de manifestări dureroase.

Dacă consumul acestor nuci este simultan cu cel de ciocolată, tabloul clinic al intoxicaţiei este mult complicat.

Top 10 Alimente Periculoase Pentru Caine

Exista o mulţime de necunoscute în legătură cu efectul toxic al strugurilor şi stafidelor asupra câinilor.

Unele exemplare pot consuma struguri fără nici un risc pentru sănătatea lor. În acelaşi timp, mai puţin de 6 boabe de strugure pot determina manifestări de insuficienţă renală acută, în cazul unui exemplar din rasele toy ( sub 10 kg ).

Intoxicaţia cu struguri se manifestă prin:

  • Vomă repetată,
  • Senzaţie intensă de sete, urmată de un consum exagerat de apă,
  • Urinări frecvente ( consecutiv consumului mărit de apă ),
  • Descărcări diareice urât mirositoare.
  • Este posibil ca animalul să devină letargic, apatic.

Top 10 Alimente Periculoase Pentru Caine

Xylitolul este un indulcitor artificial folosit, ca inlocuitor al zahărului rafinat, în prepararea fursecurilor, gumei de mestecat, sucurilor şi prăjiturilor.

Chiar dacă pentru oameni această substanţă este inofensivă, pentru câine ea s-a dovedit a fi extrem de toxică.

Ingestia unei cantităţi reduse de xylitol, poate induce coma hipoglicemică, ca urmare a stimulării unei secreţii crescute de insulină.

Efectele intoxicatiei apar la 10 - 15 minute de la consum, manifestate prin:

  • stări de vomă,
  • diaree,
  • tulburări de coordonare a mişcărilor,
  • tremurături ale membrelor,
  • stări comatoase sau chiar moartea in cazurile grave.

La câinii din rasele mici sau a celor cu o sensibilitate crescută, consumul accidental de xylitol determină afectarea funcţiei hepatice.

 Top 10 Alimente Periculoase Pentru Caine

Principiul toxic pentru câine, tiosulfatul, este prezent atât în ceapa crudă cât şi în forma gătită sau deshidratată a acesteia.

In urma ingestiei de ceapă, ajunge la nivelul stomacului si intestinului, unde produce iritaţii gastrointestinale.

Efectele mai grave apar după absorţia tiosulfatului la nivel intestinal când, ajuns în sânge, determină distrugerea globulelor roşii, urmată de apariţia manifestărilor de anemie hemolitică: lipsa poftei de mâncare, stări accentuate de oboseală, rezistenţă redusă la efort fizic, probleme respiratorii (în cazuri grave).

Procesul este reversibil, în sensul că la incetarea consumului de ceapă, numărul hematiilor (globulele rosii) revine la normal şi este urmată de dispariţia manifestărilor de anemie.

In cantităţi mici şi sub formă deshidratată, usturoiul este folosit la combaterea paraziţilor intestinali la câine.

Ingestia insă a unor cantităţi mai mari, sub forma crudă sau gătită, determină efecte similare consumului de ceapă.

Top 10 Alimente Periculoase Pentru Caine

Datorită gustului plăcut, aluatul pus la dospit constituie o tentaţie irezistibilă pentru câine. Ingerat de către acesta, el va continua să fermenteze în stomac sau intestin.

Rezultatul acestor procese fermentative este o acumulare locală de gaze, urmată de distensia mecanică a stomacului sau intestinului.

Tulburările gastrointestinale se pot manifesta variat, pornind de la o simplă balonare pasageră a abdomenului, insoţită de stări de vomă şi descărcări diareice, până la simptome de ocluzie intestinală.

Lista allimentelor pe care animalele de companie nu ar trebui să le consume niciodată este mai cuprinzătoare şi include: grăsimile (râncede sau în cantitate mare), alimentele alterate, unele condimente (nucşoara, etc), seminţele unor fructe (cireşe, caise, piersici, mere, prune), ciupercile, etc.

Nu te panica dacă micuţul tău a mâncat o bucăţică mică de ciocolată sau a reuşit să guste din cafea. Din fericire, în majoritatea cazurilor, este nevoie de ingestia unor cantităţi relativ mari din aceste alimente pentru apariţia simptomelor intoxicaţiei alimentare.

Dacă însă suspectezi o posibilă intoxicaţie alimentară sau companionul tău prezintă simptomele unei astefel de afecţiuni, sfatul meu este să apelezi de urgenţă la medicul veterinar pentru stabilirea diagnosticului şi instituirea tratamentului adecvat.

Într-o postare viitoare vom discuta despre măsurile de prim ajutor în caz de intoxicaţii prin ingestia unor substanţe.

Discută cu specialiştii noştri despre nutriţia adecvată a companionului tău. Suntem bucuroşi să te ajutăm cu orice informaţie ai nevoie. Tot ce trebuie să faci este să ne contactezi la unul din numerele de telefon: 0740592666