Stii Cum Sa-ti Hranesti Cainele ?

Activitatile zilnice ale cainelui au ca reper central momentul hranirii. Modul in care primeste mancarea, cantitatea si calitatea acesteia, frecventa si persoana implicata reprezinta elemente definitorii esentiale ale relatiei stabilite intre detinator si animalul sau de companie.
Practic, exista 3 modalitati distincte prin care ne putem hrani cainele:
- hranirea la discretie,
- hranirea prin administrarea unei ratii zilnice limitate cantitativ,
- hranirea limitata in timp
Hranirea la discretie sau “ ad libitum “ reprezinta ipostaza in care cainele are, in permanenta la dispozitie, o cantitate de hrana mai mare decat o poate consuma. Cu alte cuvinte, animalul se poate hrani de cate ori vrea si in orice cantitate.
Este o modalitate de hranire comoda pentru detinator, intrucat nu trebuie decat sa asigure in permanenta o cantitate de hrana care sa acopere integral consumul zilnic.
Dezavantajele sunt insa multiple:
- este neeconomica – nu exista un control eficient al cantitatilor consumate si implicit, al costurilor zilnice de intretinere;
- nu permite monitorizarea comportamentului de hranire al cainelui – lipsa poftei de mancare sau chiar refuzul hranei poate trece neobservat timp de mai multe zile.
- exista pericolul supraalimentatiei – cainele este un animal lacom, iar posibilitatea hranirii la discretie, poate conduce la un consum crescut peste nevoile energetice si plastice, de moment, ale animalului.
- Alimentatia excesiva are ca rezultat aparitia obezitatii cu tot ansamblul de efecte negative pentru sanatatea animalului.
- hrana aflata timp indelungat la temperatura mediului se poate altera relativ usor ( mai ales in cazul alimentelor umede sau semiumede ), iar consumul acesteia sa determine imbolnavirea animalului.
- Hranirea la discretie poate determina modificari de comportament. Animalul are un apetit capricios, devine mofturos si refuza anumite sortimente de hrana.
- Stabilirea unei legaturi ierarhice puternice intre detinator si caine, este mult intarziata prin folosirea acestul model de administrare al hranei.
Alimentatia la discretie este recomantata in cateva situatii punctuale, cum ar fi:
- in cazul femelelor gestante sau aflate in perioada de lactatie,
- in cazul caniselor, unde prezenta in permanenta a hranei, permite alimentarea corespunzatoare si a exemplarelor mai timide sau fricoase, care evita hranirea in grup.
Modalitatea de hranire cu ratii alimentare limitate cantitativ, presupune administrarea hranei in cantitati fixe, care sa acopere integral necesitatile energetice si metabolice ale cainelui.
Este frecvent folosita si prezinta o serie de avantaje:
- controlul si mentinerea in limitele fixate a costurilor de intretinere;
- asigura posibilitatea monitorizarii comportamentului alimentar;
- permite modularea cantitatilor de hrana in raport solicitarile metabolice de moment;
- cainele prezinta un apetit normal, consuma cu pofta si integral alimentele administrate. Rareori devine mofturos.
- efect tonic asupra psihicului – momentul hranirii este asteptat cu nerabdare, hrana este privita ca o recompensa, iar legatura ierarhica stabilita intre detinator ( cel care ofera hrana ) si caine este permanent intarita.
- Are un efect benefic in cadrul interactiunii om – animal, contribuind la intarirea legaturilor si a apropierii dintre cei doi parteneri.
Hranirea cainelui limitata in timp se traduce prin administrarea unei ratii alimentare usor crescute, peste capacitatea animalului de a o consuma, intr-un interval de timp cuprins intre 5 si 15 minute.
Acest mod de a ne hrani cainele are o aplicabilitate practica limitata intrucat, de cele mai multe ori, animalul poate infuleca intreaga cantitate de hrana in decurs de cateva minute.
Un alt aspect determinant al modului in care ne hranim cainele, il reprezinta frecventa meselor si intervalul de timp scurs intre acestea.
Raportat la aceste criterii, administrarea hranei poate fi realizata frecvent si cu cantitati mici de alimente, sau mai rar, una maxim doua mese / zi.
Hranirea frecventa genereaza in final, un consum de hrana mai mare decat ratia zilnica si un consum energetic suplimentar, destinat digestiei alimentelor ingerate. Este recomandata:
- in cazul cainilor bolnavi, care prezinta probleme legate de ingestia alimentelor, tulburari ale tractului digestiv ( maldigestie, malabsortie ), sau ale metabolismului unora din nutrienti;
- in alimentatia puilor si juniorilor cu varsta sub 6 luni, care solicita administrarea unei cantitati crescute de hrana;
- hranirea cainilor utilitari, in perioadele de activitate maxima;
- in cazul cainilor cazati in exterior, in perioadele cu temperaturi extreme: zilele toride, caniculare sau dimpotriva cele geroase.
Cainii aflati in una din categoriile mentionate au nevoie de o cantitate de hrana mai mare (de 1,5 pana la 4 ori) comparativ cu restul exemplarelor aflate in conditii normale de dezvoltare, intretinere, activitate si stare fiziologica.
In cazul acestora, administrarea ratiei zilnice integral la o masa sau impartita in doua tainuri poate determina o mai slaba utilizare a alimentelor si implicit, neacoperirea integrala a necesarului de energie si substante plastice.
Cainii sanatosi, care nu se afla in perioada de crestere si dezvoltare, au o activitate fizica moderata si se gasesc in conditii optime de mediu, au nevoie (in general) de o singura masa pe zi.
Femelele negestante si cele aflate in afara perioadei de lactatie vor fi hranite tot cu o masa pe zi
In medie, cainele are nevoie de 10 – 15 minute pentru a-si consuma integral ratia zilnica. In perioada alocata va avea la dispozitie intreaga cantitate de hrana, care reprezinta ratia zilnica.
In concluzie:
Nutritia adecvata a cainelui presupune mai mult decat o dieta echilibrata si un aport permanent de apa proaspata si curata. Prezinta importanta si modul in care este hranit animalul, cantitatea administrata si momentul zilei ales.
Pentru orice informatii suplimentare despre animalul tau de companie sau diferite produse, contacteaza-ne la tel.0740592666 / 0726435883 sau prin formularul de contact. Suntem bucurosi se te putem ajuta. Echipa de medici veterinari ai PetPlaza.ro iti sta la dispozitie.
Nu uita! Pentru orice intrebare ai, noi avem un raspuns !