Cum Previi Cariile Dentare sau Paradontoza la Caine
75% din cainii adulti, cu varsta mai mare de 3 ani, sufera de afectiuni ale cavitatii bucale.

Fie ca vorbim de tartru, gingivite, paradontoza, granuloame radiculare sau carii dentare, aceste suferinte au un ecou in  intreg organismul animal.

Dar nu numai atat. Bolile orale au efect negativ si asupra relatiei om - animal de companie. Durerea, care insoteste majoritatea acestor afectiuni, face ca animalul sa fie irascibil, adesea agresiv si astfel sa constituie o reala amenintare pentru tine sau membrii familiei.

Chiar si respiratia urat mirositoare (halena) cainelui, creaza un discomfort si ingreuneaza convietuirea in acelasi habitat.

Dupa cum am discutat in postarea “8 Rase de Caini cu Risc Crescut la Afectiuni Dentare”, cauzele care determina aparitia afectiunilor gingivale au dentare sunt multiple:

  • Existenta unei predispozitii genetice
  • Varsta - cainii in varsta sunt mai expusi riscului de a dezvolta afectiuni ale cavitatii bucale, comparativ cu cei tineri
  • Starea generala de sanatate - un caine sanatos, intretinut corespunzator va suferi rar de boli gingivale sau dentare, spre deosebire de un exemplar bolnav sau cu stare de intretinere precara.
  • Alimentatia
  • Calitatea si frecventa ingrijirii cavitatii orale a cainelui.

Nu toti cainii predispusi genetic la aparitia bolilor cavitatii orale, vor dezvolta in cursul vietii o atfel de afectiune.

Dar in mod cert, toti cainii ai caror detinatori le neglijeaza mentinerea igienei orale, vor suferi (la un moment dat) de boli gingivale sau dentare.

In continuare, cateva din  masurile care pot sa te ajute sa mentii, cu un minim de efort, sanatatea cavitatii orale a cainelui tau.

Dieta cainelui

Alimentatia joaca un rol extrem de important in mentinerea sanatatii cavitatii orale a cainelui.

Hrana cruda (carnea, legumele, etc)  sau chiar usor preparata, atenuaza formarea placii dentare si depunerile de tartru, datorita prezentei unor enzime care impiedica lipirea fragmentelor alimentare de dinti

Oasele  crude (negatite) actioneaza ca un smirghel fin, cand sunt roase, si ajuta la indepartarea resturilor alimentare lipite de dinti sau a depozitelor de tartru.

Exista o adevarata controversa legata de efectul de curatare al dintilor, exercitat de granulele de hrana uscata (preparata industrial).

Promotorii hranei uscate sustin cu vehementa ca forma, consistenta si textura fragmentelor alimentare, actioneaza ca o perie asupra dintilor cainelui si atenuaza semnificativ depunerile de tartru.

Dimpotriva, cei care promoveaza o alimentatie a cainelui bazata pe alimente crude sau preparate in casa, incrimineaza hrana uscata ca fiind direct responsabila de cresterea numarului de animale care prezinta afectiuni ale dintilor sau gingiei.

Adevarul este ca nu exista suficiente studii stiintifice care sa demonstreze efectele pozitive sau negative ale hranei granulate uscate (preparata industrial) asupra sanatatii cavitatii orale a cainelui.

Ramane ca fiecare sa decida, pe baza convingerilor si experientei proprii, ce tip de  alimentatie este mai potrivita animalului sau de companie.

Este sigur insa ca, indiferent de tipul de alimentatie ales, aceasta nu poate mentine singura sanatatea cavitatii bucale a cainelui.

E doar o componenta (foarte importanta) a masurilor preventive implicate.

Cum Previi Cariile Dentare sau Paradontoza la Caine - Oasele crude

Oasele crude

Roaderea de catre caine a oaselor (in forma bruta, nepreparata) are un rol deosebit de important in indepartarea placii bacteriene si a depozitelor de tartru acumulate pe dinti.

Recomand oasele crude, intrucat din cele gatite se pot desprinde fragmente sub forma de aschii ascutite, care pot rani tractul gastrointestinal al animalului.

Marimea oaselor  trebuie corelata cu talia cainelui si de cat de interesat este acesta in a le  roade.

Ele nu trebuie sa inlocuiasca hrana zilnica, ci vor fi oferite ca o recompensa sau gustare intre mese.

Un consum crescut de oase poate determina aparitia constipatiei sau (mai rar) a obstructiilor sau hemoragiilor intestinale

Recompense speciale de tip Dental Care

Există o multitudine de recompense destinate menţinerii igienei cavităţii bucale a câinelui:

  • Oase crude sau crude afumate,
  • Recompense a caror forma, textura si suprafata usor abraziva, este special formulata pentru a favoriza indepartarea placii bacteriane si a depozitelelor de tartru acumulate pe dinti.
  • Sticks-uri abrazive, care contribuie la îndepărtarea tartrului dentar şi atenuază formarea placii bacteriene la nivelul gingiilor.

Folosite regulat, acest gen de suplimente sunt excelente pentru menţinerea sănătăţii dinţilor şi gingiilor câinelui.

Oferta petshopurilor pe segmentul recompenselor este extrem de variată.

Tot ce te pot sfătui este să să alegi întotdeauna produse de calitate, adaptate cerinţelor si taliei companionului tău.

Evită produsele ieftine, care nu indică compoziţia snacksurilor sau care nu oferă informaţii complete legate de provenienţa lor.

Jucarii pentru ros, destinate mentinerii igienei cavitatii orale a cainelui

Jucăriile pentru ros acţionează în direcţia imbunatatirii igienei orale a cainelui, prin curăţirea mecanică a dinţilor şi îndepărtarea fragmentelor alimentare rămase între dinţi sau lipite de gingii.

Fie că este vorba de franghii sau alt tip de jucării pentru ros, din cauciuc natural sau prelucrat termic (TPR), ele sunt foarte apreciate de câini, care vor petrece ore întregi ocupaţi cu ele.

Jucăriile de tip Dental Care sunt realizate din materiale foarte rezistente la ros si lipsite de toxicitate pentru caine.

Au o formă specială, oferind o serie de suprafeţe abrazive dispuse sub unghiuri diferite, care acţionează mecanic pentru îndepărtarea tartrului dentar.

Unele dintre ele sunt impregnate cu diferite substanţe odorizante (ex. Extract de mentă), cu rolul de a menţine fresh respiraţia câinelui.

Cum Previi Cariile Dentare sau Paradontoza la Caine - periajul regulat al dintilor

Periajul regulat al dintilor

Periaza zilnic dintii cainelui tau !.

Cele cateva minute alocate acestei manopere fac minuni asupra sanatatii cavitatii bucale si a starii generale de bine a animalului.

Periajul dinţilor, nu este o operaţiune acceptată cu uşurinţă de câtre câine. Repetat însă cu regularitate, evită apariţia afecţiunilor gingivale (stomatite, paradontoze, etc) sau a cariilor dentare.

Rutina periajului dentar la câine o vom discuta în detaliu, într-o postare viitoare. Să vedem însă câteva linii directoare:

  • Alege o periuţă de dinţi special destinată animalelor de companie.
    • Se poate folosi si o periuta moale, de genul celor folosite pentru  copii.
    • Periile aspre, recomandate adulţilor, nu sunt potrivite pentru câine.
  • Pasta de dinţi trebuie sa fie obligatoriu de uz veterinar. Sortimentele pentru oameni contin (de cele mai multe ori) substante potential toxice pentru caine (ex. xylitol).
  • Periajul dintilor trebuie început la o vârstă cât ma fragedă, preferabil imediat dupa aparitia dentitiei definitive (6 – 7 luni). Astfel cainele se va obisnui cu această operaţiune şi o va accepta mai uşor.
  • Pentru ca animalul să stea liniştit în timpul perierii, este bine ca ea să fie efectuată imediat după trezirea din somn sau când este obosit (după plimbare sau joacă)

Daca cu toate eforturile depuse, cainele este reticent si nu ii poti curata regulat dintii si gingiile, o alternativa viabila o constituie folosirea apei de gura pentru animale de companie.

Adaugata zilnic in apa de baut, previne formarea placii bacteriene si atenuaza semnificativ  formarea depozitelor de tartru dentar.

Apa de gura pentru caini sau pisici, nu modifica gustul apei de baut. Prin urmare, animalul nu va sesiza prezenta ei si nu va refuza consumul voluntar al apei.

Cum Previi Cariile Dentare sau Paradontoza la Caine -inspectia periodica a cavitatii orale a cainelui

Inspectia regulata a cavitatii orale a cainelui

Inspectia regulata a cavitatii bucale a cainelui este una din cele mai eficiente masuri de prevenire a aparitiei afectiunilor la acest nivel.

Datorita dresajului, cainele ar trebui sa-ti permita sa-i deschizi gura fara a se opune.

  • Priveste atent in interior si identifica daca exista dinti cariati sau lipsa, depozite de tartru.
  • Verifica daca exista rani sau inflamatii pe linia gingiei, pe limba, sub limba sau la nivelul boltei palatine.
  • In final, inspecteaza fata interna si externa a buzelor

Dupa ce vei realiza de cateva ori aceasta operatiune, vei observa cu usurinta orice schimbare survenita de la o inspectie la alta.

Controlul regulat al cavitatii bucale a cainelui implica inevitabil si identificarea mirosului respiratiei sale.

Prezenta halenei (respiratie urat mirositoare) este, de cele mai multe ori, simptom al unei afectiuni orale, daca nu poate fi legata de regimul alimentar al animalului.

Orice modificare sau neregula observata la nivelul cavitatii orale a cainelui, ar trebui sa fie urmata de o vizita la cabinetul veterinar pentru un examen clinic complet.

Cum Previi Cariile Dentare sau Paradontoza la Caine -Examenul clinic periodic al cavitatii bucale a cainelui

Examenul clinic periodic, al cavitatii bucale a cainelui, de catre medicul veterinar

Examenul clinic regulat al cavitatii orale a cainelui, de catre medicul veterinar, te va avertiza asupra oricarei probleme potentiale sau existente, care poate (sau afecteaza deja) sanatatea animalului de companie.

In functie de rezultatele examinarii, el va stabili un tratament sau iti va da cateva recomandari pentru a diminua riscul aparitiei unor afectiuni gingivale sau dentare.

Totodata medicul veterinar va stabili daca este nevoie sau nu de un detartraj profesional al dintilor cainelui.

In concluzie, examenul clinic al cavitatii bucale a cainelui, efectuat de catre medicul veterinar, iti ofera cel mai bun feedback depre modul in care te-ai ocupat de sanatatea acestei segment.

Dupa cum probabil ai observat deja, mentinerea igienei orale a cainelui si prevenirea aparitiei afectiunilor la acest nivel, implica aproximativ aceleasi actiuni ca si in cazul oamenilor:

  • o alimentatie adecvata
  • periajul zilnic (sau cel putin de 3 - 4 ori saptamanal) al dintilor
  • Inspectia periodica (saptamanal) si
  • Examenul clinic regulat (o data la 6 luni) al cavitatii bucale, efectuata de medicul veterinar.

In cazul animalelor de companie, o contributie importanta in prevenirea bolilor dentare si gingivale  o au recompensele sau snacks-urile de tip Dental Care precum si jucariile pentru ros (franghii impletite, jucariile din cauciuc plin sau prelucrat termic TPR)

Acestea sunt principalele masuri care pot ajuta sa mentii sanatatea orala a cainelui cu un efort minim din partea ta.

Cheia reusitei o reprezinta constiiciozitatea si regularitatea aplicarii lor.

Ar mai fi de discutat cateva aspecte legate de tartrul dentar si masurile implicate in atenuarea depunerii lui pe smaltul dintilor. Dar despre toate acestea insa  vom discuta intr-o postare viitoare.

Intre timp, pentru recomandari sau un sfat legat de prietenul tau patruped, nu ezita sa ne contactezi telefonic: 0740592666, sau mail: [email protected].

Suntem aici pentru a-ti oferi intreg suportul de care ai nevoie.