Cum Hranim Un Pui de Catel Orfan ?

In primele 3 – 4 saptamani de viata, alimentatia puilor de caine se rezuma exclusiv la consumul laptelui matern.

Urmare a compozitiei sale specifice, acest aliment complet furnizeaza nou nascutilor cantitati suficiente din tot ceea ce este necesar ( energie, proteine, grasimi, vitamine, minerale si apa ), pentru un ritm adecvat de crestere si dezvoltare.

Prin urmare prima intrebare la care trebuie sa raspundem, in situatia in care ne-am asumat responsabilitatea cresterii nou nascutilor este:

Cu ce hranim puii de caine orfani ?

Cum Hranim un Pui de Catel Orfan ?Cu exceptia cazului fericit in care gasim o femela “ doica “ capabila sa preia nou nascutii si sa-i alapteze, in toate celelalte situatii va trebui sa gasim un inlocuitor de lapte matern cu o compozitie similara sau cat mai apropiata acestuia.

O prima optiune ar fi laptele de vaca / capra proaspat sau pasteurizat. Insa, dupa cum am precizat in “ Hranirea cu Inlocuitori de Lapte a Cateilor “ acesti substituienti nu pot sa asigure o alimentatie adecvata intrucat:

  • Concentratia in proteine, grasimi si calciu este mult mai mica, comparativ cu cea existenta in laptele de catea
  • Nivelul lactozei este peste cel tolerat de catelul nou nascut
  • Densitatea energetica a laptelui de vaca / capra este de aproximativ doua ori mai mica

Nu trebuie neglijat nici faptul ca hranirea cateilor nou nascuti cu lapte de vaca poate determina uneori balonarea acestora sau stari diareice insotite de deshidratare, cu consecinte dramatice asupra sanselor de supravietuire.

Hranirea, in primele 3 – 4 saptamani, a nou nascutilor orfani cu inlocuitori de lapte, special formulati pentru catei sau pisici si comercializati prin intermediul magazinelor de specialitate ( pet shopuri sau farmacii veterinare ), reprezinta varianta ideala.

Acesti substituienti asigura o alimentatie completa si echilibrata, care acopera integral cerintele nutritionale si energetice ale puilor orfani, asigurand un ritm de crestere si dezvoltare similar cu al celor hraniti natural de catea.

In momentul actual oferta de inlocuitori de lapte pentru catei sau pisici este foarte variata. Nu toate sortimentele sunt insa la fel, iar intr-o postare viitoare voi incerca sa le prezint pe cele mai importante.

O solutie intermediara o reprezenta prepararea casnica a unor substiuienti, care au ca ingredient de baza laptele de vaca / capra proaspat, nenormalizat. Acesta este combinat cu apa, ulei, oua crude, etc pe baza unor retete elaborate de medici veterinari nutritionisti.

Chiar daca nu sunt complet echilibrate din punct de vedere al compozitiei in nutrienti esentiali, aceste formule pot fi folosite, ca solutie de urgenta timp de cateva zile, pana la achizitionarea unui substituient comercial. Cele mai frecvent utilizate retete vor fi prezentate intr-o postare viitoare.

In concluzie:

  • Hranirea cateilor orfani trebuie asigurata cu un substituient a carui compozitie in nutrienti esentiali si densitate energetica, este similara sau cat mai apropiata de cea a laptelui matern
  • Formulele comerciale de inlocuitori de lapte reprezinta varianta optima si cea mai comoda de hranire a acestor nou nascuti. Compozitia echilibrata in nutrienti esentiali, vitamine si minerale asigura acoperirea integrala a cerintelor nutritionale si energetice. Tototdata sunt foarte usor de administrat iar prepararea lor nu necesita timp indelungat.
  • Folosirea laptelui de vaca sau capra nu reprezinta o solutie optima, intrucat exista diferente majore de compozitie cantitativa comparativ cu cel de catea.
  • Retetele de inlocuitori de lapte, preparati acasa, pornind de la laptele proaspat de vaca, reprezinta o solutie de compromis, care poate sa asigure o alimentatie adecvata, timp de cateva zile, pana la achizitionarea unui substituient comercial.

Cum stabilim cantitatea de inlocuitori de lapte, care trebuie administrata zilnic ?

Cum Hranim un Pui de Catel Orfan ?Mentinerea unui ritm de crestere si dezvoltare comparabil cu cel al puilor de catel crescuti natural, presupune nu numai hranirea nou nascutilor orfani cu un substituient a carui compozitie este cat mai apropiata de cea a laptelui matern, dar si administrarea zilnica de ratii, care sa acopere integral solicitarile energetice si nutritionale.

Pe parcursul primelor saptamani de viata, cantitatile de substituienti de lapte, care pot fi administrate la o masa ( supt ) sunt limitate de dimensiunile mici ale stomacului puilor. Majoritatea cateilor nou nascuti pot ingera intre 5 ml si 20 ml lapte / inlocuitor la un supt.

Prin urmare, concentratia preparatului este extrem de importanta. Formulele comerciale de inlocuitori de lapte sunt insotite ( in general ) de un ghid orientativ privind cantitatile, care trebuiesc administrate zilnic, raportate la varsta si talia puilor de catei. Aceste instructiuni pot fi folosite ca punct de referinta in stabilirea ratiei zilnice a puilor de catei orfani aflati in grija noastra.

In continuare cateva repere practice pentru o alimentatie corecta a nou nascutilor orfani:

  • Pe parcursul primelor 3 saptamani de viata, puii orfani au nevoie, zilnic, de o cantitate de inlocuitor de lapte, care sa se le furnizeze 130 – 150 kcal / kg greutate corporala.
  • Incepand cu saptamana a IV, aportul caloric trebuie sa creasca la 200 – 220 kcal / kg greutate corporala.
  • In cazul majoritatii formulelor comerciale, 30 ml inlocuitor reconstituit ( 1 parte inlocuitor praf + 2 parti apa ) furnizeaza in medie 60 kcal.
  • Orientativ, un pui nou nascut trebuie sa consume zilnic:
    • 25 – 35 ml pentru fiecare 100 g greutate corporala, in prima saptamana de viata.
    • 15 – 25 ml pentru fiecare 100 g greutate corporala, in saptamana a II – a
    • 20 ml pentru fiecare 100 g greutate corporala, in saptamana a III – a
  • Odata stabilita cantitatea zilnica de inlocuitor de lapte, aceasta urmeaza sa fie divizata in 4 pana la 6 portii egale. Ratiile rezultate vor fi administrate la intervale regulate, pe parcursul intregii zile.

Aceste valori sunt pur orientative si sunt menite sa va ofere un punct de pornire pentru stabilirea ratiei adaptate nevoilor reale ale orfanilor aflati in grija.

Cu totii avem tendinta de a supraalimenta cateii nou nascuti, de teama ca acestea sa nu sufere de foame. Este de preferat administrarea cu o frecventa mai mare, a unor cantitati mai mici de inlocuitor, decat hranirea ( mai rar ) cu cantitati crescute.

Supraalimentarea puilor poate genera balonare, stari diareice insotite de deshidratare sau chiar pneumonie “ ab ingestis “, daca excesul de lapte este aspirat accidental in plamani.

In cazul in care puiul hranit expulzeaza lapte pe la nivelul orificiilor nazale, opriti imediat hranirea si indepartati rapid excesul de lichid de la nivelul cailor respiratorii superioare.

Ca o regula generala usor de aplicat, hraniti puiul de caine nou nascut pana cand zona abdominala devine usor rotunjita si elastica ( nu bombata si ferma ).

Cantitatile de inlocuitor de lapte administrate zilnic, trebuie modulate in permanenta, astfel incat sa asigurati puilor orfani un ritm de crestere si dezvoltare similar sau cat mai apropiat cu cel al cateilor crescuti de femela.

Cum putem sti daca alimentatia puilor nou nascuti este una corecta atat cantitativ cat si din punct de vedere al aportului de energie metabolizabila si nutrienti esentiali ?

Cateva din reperele usor de urmarit sunt: sporul zilnic in greutate, aspectul general si comportamentul puilor. De asemenea aspectul si consistenta fecalelor furnizeaza date privind calitatea alimentatiei cateilor nou nascuti.

Sporul zilnic in greutate

Monitorizati regulat greutatea catelului nou nascut:

  • Zilnic, cel putin odata la aceeasi ora, in primele 10 - 14 zile de la nastere
  • De 3 – 4 ori pe saptamana in urmatoarele 2 saptamani
  • 1 – 2 ori / saptamana pana la intarcare

Pe parcursul primelor saptamani de viata puii isi vor dubla sau chiar tripla greutatea corporala.

Un spor zilnic in greutate de 10 – 15 %, raportata la valoarea avuta la nastere este considerat ca fiind optim si demonstreaza ca alimentatia cu inlocuitori de lapte a nou nascutilor orfani este corecta atat cantitativ cat si calitativ.

Stoparea sau chiar reducerea in greutate a puilor de catei impune modificarea de urgenta a alimentatiei, in sensul cresterii concentratiei in substante energetice si plastice a substituientului de lapte. Puii care in stadiile timpurii de viata nu castiga rapid in greutate au sanse de supravietuire reduse.

Scaderea in greutate a nou nascutilor poate fi interpretata si ca un prim simptom de imbolnavire.

Aspectul general si comportamentul cateilor nou nascuti

Cum Hranim un Pui de Catel Orfan ?Puiul nou nascut cu o alimentatie adecvata este grasut, cu un tonus muscular ferm, linistit si doarme mai tot timpul dintre doua mese succesive. Sporul in greutate este constant si vizibil iar aspectul si consistenta scaunelor normala.

In contrast, puiul de caine a carui alimentatie este deficitara, are un tonus muscular slab, este foarte agitat ( intr-o prima faza ), doarme putin intre mese si scheauna in permanenta. Sporul in greutate al acestuia este redus sau inexistent iar aspectul si consistenta fecalelor este modificata. Intr-o astfel de situatie trebuiesc ajustate atat concentratia substituientului cat si frecventa meselor.

Daca starea de subalimentare persista, nou nascutul devine apatic, nu mai scheauna si in final intra in stare comatoasa.

Aspectul si consistenta fecalelor

Urmariti cu atentie aspectul si consistenta fecalelor / urinii. Acestea reprezinta un excelent indicator privind calitatea alimentatiei si starea generala de sanatate a puiului de caine.

Scaunul normal al puilor nou nascuti are o consistenta semisolida, iar culoarea variaza de la maro deschis la brun inchis. Orice modificari ale acestor caracteristici semnaleaza in principal, dezechilibre in alimentatie sau pot fi un prim simptom de imbolnavire.

Culoarea galben deschis si consistenta branzoasa a fecalelor, indica faptul ca substituientul de lapte este prea concentrat

Consistenta tare a dejectiilor, iar puiul depune eforturi mari pentru a le elimina, impune o crestere a frecventei hranirilor, concomitent cu diluarea inlocuitorului de lapte. Cateva picaturi de ulei de parafina, administrate oral, pot sa rezolve constipatia. Daca aceasta persista ar trebui sa consultati medicul veterinar.

Scaunele diareice semnaleaza ca puiul de caine este supraalimentat si este necesara reducerea volumului de inlocuitor administrat la o masa, concomitent cu cresterea numarului de mese. Nu uitati: este preferabila hranirea cu cantitati de inlocuitori mai mici decat ar putea consuma nou nascutii, dar administrate cu o frecventa mai mare.

Urina normala excretata de puiul de caine este clara si are o culoare galben deschis. Culoarea galben inchis, portocalie, a urinii, indica faptul ca nou nascutul este hranit insuficient.

In rezumat:

  • Cateii noua nascuti orfani trebuie hraniti cu o cantitate de substituient de lapte matern, care sa acopere integral cerintele nutritionale si energetice impuse de ritmul propriu de crestere si dezvoltare.
  • Impartiti cantitatea zilnica de inlocuitor in ratii egale ce urmeaza sa fie administrate, la intervale regulate. Este de preferat hranirea puilor cu ratii mai mici decat pot consuma la o masa si cu o frecventa mai mare, comparativ cu administrarea de volume mari de inlocuitor intr-un numar redus de mese.
  • Puiul de caine orfan este hranit corect daca:
    • Prezinta un spor zilnic in greutate. O crestere de 10 – 15 % raportata la valoarea avuta la nastere este considerata optima.
    • Nou nascutul este grasut, cald si cu un tonus muscular ferm
    • Doarme linistit cea mai mare parte a timpului dintre mese. Cand se trezeste este vioi si activ
    • Prezinta scaune regulate, de consistenta semisolida si o culoare intre maro deschis si brun inchis
    • Urina excretata este limpede, de culoare galben deschis.

In postarile viitoare vom discuta despre cum si de cate ori pe zi vom hrani cu biberonul, puii nou nascuti.

Pentru orice informatii suplimentare despre animalul tau de companie sau diferite produse, contacteaza-ne la tel.0740592666 / 0726435883 sau prin formularul de contact. Suntem bucurosi se te putem ajuta. Echipa de medici veterinari ai PetPlaza.ro iti sta la dispozitie.

Nu uita! Pentru orice intrebare ai, noi avem un raspuns !

Articol publicat initial pe Ghid de Nutritie Canina.Ro, Partener al Grupului Team Vet Med.