8 Semne Care Iti Spun ca Pisica Ta se Plictiseste

Da! Pisica ta, crescută exclusiv in casă, poate suferi de plictiseală. Iar o astfel de stare nervoasă este capabilă să inducă o serie de modificări ale comportamentului normal şi al modului in care ea interactionează cu tine sau ceilalţi membri ai familiei.
De fapt, cele mai multe din comportamentele anormale apărute brusc la aceste pisici sunt rezultatul acestei stări depresive.
E modul prin care felina "te trage de mânecă" pentru a te face atent la disconfortul ei.
Motivele pentru care pisica crescută indoor se plictiseşte
Un prim motiv pentru care pisica se plictiseşte îl reprezintă lipsa de activitate zilnică şi posibilităţile limitate de a-şi manifesta instinctele naturale.
Chiar dacă trăieste exclusiv in interiorul casei, ea are manifestări innăscute similare cu ale pisicilor sălbatice:- este un vânător prin excelenţă,
- urmăreşte să-şi exercite un control total asupra mediului în care trăieşte,
- îi place să-şi urmărească prada, să se caţere sau să-şi marcheze teritoriul ( prin emisii de urină sau urme de zgârieturi), să-şi ascută unghiile, etc.
In mediul interior, toate aceste instincte au posibilităţi limitate de manifestare, iar dacă nu ii oferim felinei posibilitatea de a şi le manifesta controlat, ea se va plictisi.
Perioadele lungi din zi in care pisica stă singură în casă, de multe ori combinate cu interacţiunea minimă pe care o are cu tine şi ceilalţi membri ai familiei, face ca ea să devină iniţial uşor depresivă şi să adopte un comportament anormal, menit să-ţi atragă atenţia (chiar dacă în sens negativ) asupra ei.
Prin natura lor pisicile sunt animale solitare. Totusi interactiunea lor cu alte feline sau cu omul (în cazul celor crescute indoor) este esenţială pentru menţinerea unui tonus psihic sănătos.
În esenţă, acestea sunt principalele cauze pentru care pisica crescută exclusiv indoor se plictiseste:
- Lipsa de activitate zilnică
- Incapacitatea de a-şi manifesta instinctele naturale,
- Perioadele lungi de singurătate
- Absenţa momentelor de interacţiune sau interacţiunea limitată cu alte feline dar mai ales cu omul.
Semne care iti spun ca pisica ta se plictiseste

Creşterea poftei de mâncare
Spre deosebire de câini, pisicile consumă (în general) doar atâta hrană de câtă au nevoie.
De aceea, faptul că felina ta devine brusc tot mai interesată de bolul de hrană (dar mai ales de conţinutul acestuia), poate fi interpretat ca un semnal că se plictiseşte.
În lipsa unor activităţi antrenante, ea va încerca să-şi umple timpul hrănindu-se excesiv.
În situaţia in care consumul exagerat de hrană nu va fi stopat sau măcar limitat, s-ar putea ca în scurt timp pisica să fie nu doar plictisită ci şi supraponderală sau chiar obeză.
Reducerea apetitului sau chiar inapetenţă
Scăderea interesului pentru hrană sau chiar refuzul de a se hrăni, nu este un simptom specific unei stări de plictiseală.
Când insă apare brusc la o felină aparent sănătoasă şi nu este insoţită de alte simptome specifice unei afecţiuni organice, putem presupune că se datorează plictiselii.
De cele mai multe ori, pierderea interesului faţă de hrană semnalează existenţa unui disconfort major pentru pisică, în care plictiseala este doar o componentă (mai mult sau mai puţin importantă).
Variaţii importante ale greutăţii corporale
Consecutiv creşterii poftei de mâncare sau dimpotrivă, a inapetenţei, greutatea pisicii va inregistra variaţii semnificative în intervale scurte de timp.
Poate, datorită programului încărcat pe care îl ai, nu ai observat că pisica ta mănâncă mai mult, dar sigur vei simţi că s-a îngrăşat, ori de câte ori o vei lua în braţe.
În cazul scăderilor bruşte în greutate, te sfătuiesc să consulţi cât mai repede un medic veterinar.
Sunt multe afecţiuni organice (unele chiar grave), care debutează prin lipsa apetitului şi scăderea bruscă în greutate a pisicii.
Toaletarea excesivă a blăniţei / Năpârlirea excesivă
Linsul blăniţei face parte din rutina zilnică a pisicii, indiferent că trăieşte în mediul exterior sau doar in interiorul casei.
Dar cănd această activitate este dusă la extrem şi îi ocupă cea mai parte a zilei, este clar un simptom al lipsei de activitate şi al plictiselii.
Tot un simptom al stresului cauzat de plictiseală, îl reprezintă şi năpârlirea excesivă, apărută din senin la unele exemplare.
Căderea masivă a părului este un semnal de alarmă, care arată ca starea de uşoară depresie a pisicii evoluază spre anxietate si depresie profundă (cauzată de incapacitatea pisicii de a interacţiona normal cu mediul în care trăieşte).
Pisica este letargică şi somnolentă tot timpul
Este de notorietate faptul ca felinele îşi petrec o mare parte a timpului dormind. În cazul exemplarelor crescute indoor, perioadele de somn sunt chiar mai lungi, comparativ cu cele ale pisicilor care trăiesc în exterior.
Cu toate acestea, faptul ca pisica este letargică şi somnolentă pe tot parcursul zilei, este un semn evident că ceva nu este în regulă cu ea.
Similar cu scăderea apetitului sau cu năpârlirea excesivă, starea permanentă de letargie şi somnolenţă este un semnal că răspunsul pisicii la disconfortul cauzat de condiţiile de viaţă, evoluază spre adoptarea aşa numitului "comportament bolnăvicios" (manifestare a unei stări depresive profunde).
Totodată poate fi un simptom important al unei afecţiuni organice.
Indiferent de cauze, aparitţia acestei manifestări impune, cât mai rapid, o vizită cu pisica la medicul veterinar.

Felina adoptă un comportament distructiv
Adoptarea bruscă a unui comportament distructiv este cel mai evident semn că pisica ta are o problemă.
Manifestările datorate acestui tip de comportament (zgârierea mobilei, sfâşierea perdelelor sau a tapiţeriei, răsturnarea obiectelor, etc) apar frecvent după ce pisica a stat singură în casă perioade lungi de timp.
Chiar dacă sunt animale solitare, pisicile crescute indoor au nevoie zilnic de momente de interacţiune cu tine, în principal, dar şi cu ceilalţi membrii ai familiei.
Pentru a evita apariţia unor astfel de manifestări distructive este imperativ să aloci zilnic o perioadă de timp în care să te ocupi exclusiv de ea.
Numai astfel poţi evita ca decorul camerei să nu arate ca un “câmp de bătălie”.
Creşterea agresivităţii
Comportamentul distructiv, despre care am discutat anterior, este însoţit întotdeauna de o creştere a agresivităţii pisicii.
În acest mod, felina încearcă să-ţi atragă atenţia asupra ei şi a disconfortului psihic, creat de perioadele lungi în care se află singură în casă.
Dacă programul încărcat nu îţi permite să aloci o perioadă mai mare de timp pisicii tale, sfatul meu este să te gândeşti serios la posibilitatea de a-i aduce un tovarăş de joacă (o altă pisică), cu ajutorul căruia să-şi petreacă mai uşor orele din zi, când toţi membrii familiei sunt plecaţi la muncă.
Trebuie să ţii cont de un aspect important: deşi pare mult spus (doar pentru cei care nu au pisici), pisica ta are sentimente faţă de tine, iar prin creşterea agresivităţii (zgârieturi, muşcături) sau prin adoptarea comportamentului distructiv, vrea să-ţi comunice că se simte ignorată sau chiar abandonată.
Ooops! Aici nu e litiera
Refuzul voluntar de a mai folosi litiera este modul pisicii de a protesta pentru felul în care se simte tratată de cel pe care ea îl consideră “Omul Nr 1” în viaţa ei.
Preferă să-ţi atragă atenţia asupra ei în sens negativ, decât să se simtă neglijată. Ştie instinctiv, din experienţele anterioare, că refuzul de a folosi litiera îţi va atrage, în mod sigur, atenţia asupra ei. Dar mai mult decât atât, vei începe să-ţi pui întrebări legate de starea ei: “De ce nu foloseşte litiera ?” “ Ce este în neregulă cu ea ?”
Comportamentul felinelor crescute exclusiv în interiorul casei este rezultatul direct al modului în care sunt tratate, dar mai ales al modului în care le înţelegem nevoile lor instinctuale şi încercăm să le satisfacem.
La fel de important este şi cum interacţionam cu ele. Nu este suficient doar să le asigurăm hrană, apă şi un loc de odihnă. Ele au nevoie de afecţiune şi de compania noastră.
Pisicile (animalele de companie, în general) trebuie să simtă ca fac parte integrantă din viaţa şi familiile noatre. Numai astfel, manifestările lor comportamentale vor fi conforme cu cele agreate de noi.
În următoarea postare vom discuta despre aşa numitul “comportament bolnăvicios” al pisicilor crescute exclusiv în interior. Manifestările acestui sindrom trădează un disconfort psihic major al felinei determinat de mediul în care trăieşte.
Până atunci nu ezita să ne contactezi pentru a discuta cu specialiştii nostri, despre problemele comportamentale sau de alte natură animalului tău de companie. Suntem bucuroşi să te ajutăm cu orice informaţie ai nevoie. Tot ce trebuie să faci este să ne suni la unul din numerele de telefon: 0740592666 / 0726435883 sau prin formularul de contact.